Hiába fenyegeti a piacokat a Fed várható további kamatemelése, az Európai Központi Bank (ECB) ígérete, amely szerint szép lassan visszafogja mennyiségi lazítási programját, soha nem látott étvággyal vásárolják a pénzben fürdő befektetők még valamekkora hozamot nyújtó, azonban kockázatosabb országokból származó kötvényeket.

A Bloomberg tudósítása szerint idén volt eddig a legmozgalmasabb a nyár a feltörekvő piaci kötvénykibocsátások szempontjából. Június eleje és augusztus vége között ezek az országok és ezen országok vállalatai rekordösszegben összesen 120 milliárd dollár értékben adtak el kötvényeket.

A hozamvadászat hatására olyan kibocsátók is megjelentek a piacon, akik ott meglehetősen egzotikusnak számítanak. Nyáron Irak bocsátott ki sikeresen dollárban denominált kötvényeket, az elmúlt 10 évben első ízben olyanokat, amelyek visszafizetése mögött nincs amerikai garancia.

Tadzsikisztán vízi erőművet finanszírozna

A legutóbbi egzotikusnak számító kibocsátó, aki a piacra lépett Tadzsikisztán volt. Hamarosan Ukrajna is 2015 óta először ismét az eurókötvény piacra léphet, s az előrejelzések szerint valószínűleg sikeresen tudja majd értékesíteni papírjait.

A kötvénykibocsátások célja változatos. Az egyik legszegényebb közép-ázsiai ország a kötvényeladásból befolyó 500 millió dollárnyi tőkét hatalmas vízi erőmű projektjének finanszírozására kívánja fordítani. A tervek szerint a projekt várhatóan 2032-re lesz teljes mértékben kész, de már 2018-tól képes lesz valamennyi energiát szolgáltatni.

A befektetők érdeklődését mindenesetre megnyerte a hitelminősítők által mélyen a bóvli kategóriába sorolt kötvény. A kibocsátás során nyolcszorosan túljegyezték azokat, s a tervezett 8 százalékos hozam helyett 7,125 százalékos hozam mellett sikerült a kívánt mennyiséget értékesíteni.

Ukrajnában garantált a siker

Ukrajna esete más, itt az ország a harmadik éve futó IMF-program keretében tervezi kötvénykibocsátását. Az országnak ugyanis meglehetősen sok adóssága jár le 2019-ben és 2020-ban, a most befolyó összeg segíthet átalakítani Ukrajna adósságszerkezetért. A siker garantált, ha maradnak a mostani piaci körülmények, tekintve hogy az ország külföldi devizában kibocsátott kötvényeinek hozama 5,3 és 5,5 százalék között van. Még akkor is, ha az ország nem túl jó adós, hiszen utoljára 2015-ben kellett az Ukrán államkötvények tulajdonosainak leírniuk befektetéseinek 20 százalékát egy adósság átalakítás keretében.

A befektetők érdeklődése érthető még akkor is, ha a befektetés kockázatai nagyok. A biztonságosnak tekintett német 10 éves államkötvények hozama ugyanis jelenleg nem haladja meg a 0,4 százalékot sem, ehhez képest a több mint 5 és 7 százalékos hozam meglehetősen vonzónak tűnik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!