Most már rázósabb hét következik

A szünnap miatt rövidebb múlt hét után rázósabb kereskedés következhet a Wall Street-en, a befektetők megint a Fedre figyelhetnek, de lesznek fontosabb makroadatok is.
Napi.hu, 2015. február 23. hétfő, 15:19
Fotó: Reuters

Felpöröghetnek az események a Wall Streeten - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A múlt héten az egyik legalacsonyabb volt a volatilitás a Wall Streeten a Hálaadás napi ünnepek óta. Mindezt úgy, hogy az EU Görögországgal folytatott tárgyalásai miatt amúgy akadtak izgalmak, amelyek máskor megmozgatták volna a befektetőket, s így a részvényárfolyamokat is.

Persze technikailag jelentős esemény azért volt, a pénteki görög megállapodás hírére a vevőknek végre sikerült az eddig ellenállásként szolgáló 2100 pontos érték fölé lökni az S&P 500-as index értékét, s ezzel az előző két hétben már összesen 5 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a vezető amerikai részvényindex.

Most, hogy a görög félelmek enyhültek, a piac az amerikai gazdaság állapotára koncentrálhat, s erről számos adat várható a héten. Lesznek ingatlanpiaci adatok, fogyasztói bizalmi index, inflációs adatok és a negyedik negyedéves amerikai GDP adat előzetes becslése is borzolhatja a kedélyeket.

Az adatok fényében ismét beindulhatnak a találgatások azzal kapcsolatban, mikor és milyen sebességgel kezdi majd meg a kamatok emelését a Fed. A szervezet Nyíltpiaci Bizottságának januári üléséről készült jegyzőkönyv közlése után a Reuters szerint a befektetők nagy része már nem hisz a kamatemelések júniusi megkezdésében.

Kedden és szerdán Janet Yellen, a Fed elnöke számol be az amerikai felső- és alsóháznak az Egyesült Államok gazdasági potenciájának alakulásáról, a monetáris politika helyzetéről, illetve a kamatemelési ciklus megkezdésének időpontjáról.

Mindezek ellenére azért nem kell nagy dolgokat várni ettől, rövidtávon a Feddel kapcsolatos aggodalmak lekerültek a napirendről - mondta a hírügynökségnek Jeffrey Saut, a Raymond James Financial vezető befektetési stratégája. A Fed valószínűleg tartja magát ahhoz, amit kommunikált, az emelések megkezdése adatfüggő lesz. Bár vannak gyengébb makroszámok, azonban a fő trend változatlanul kedvező irányba mutat - tette hozzá.

Eközben szép lassan lecseng az amerikai gyorsjelentési szezon. A héten leginkább a kiskereskedelemben érdekelt cégek lesznek a fókuszban, itt a befektetők arról kaphatnak majd információkat, hogy a csökkenő olajárak miatt alacsony benzinárak adtak-e valamilyen kedvező lökést a lakossági fogyasztásnak. A Macy's, a Home Depot, a Target és a Gap is a héten teszi közzé utolsó negyedéves számait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK