A jegybanki tartalékokat kezelő portfólió menedzserek többsége világszerte arra készül, hogy csökkentik a kezelt vagyonon belül a hosszabb lejáratú államkötvények arányát. Így próbálnak felkészülni arra, hogy a Fed őszre várhatóan teljesen leáll az állampapír vásárlásokkal, s ez várakozásaik szerint a hozamszintek emelkedését vonhatja maga után - írja a Financial Times.

A HSBC felmérésében 69, összesen 6700 milliárd dollár befektetéséért felelős szakembert kérdezett meg, az a vagyon valamivel több mint felét teszi ki a világ összes jegybanki tartalékának. A felmérésből kiderül, hogy a szereplők egy része már elkezdte a portfólió átrendezését, s folyamatosan adnak el a hosszabb lejáratú államkötvényekből.

A felmérésben szereplők kevesebb mint fele válaszolta azt, hogy az eladott kötvényekből befolyó összegeket kockázatosabb eszközök, így részvények, vagy tőzsdén jegyzett alapok vásárlására fordítanák, maradékuk inkább a kötvényportfólió futamidejének rövidítését tervezi.

A szereplők körében a félelem érthető, hiszen nem csak a Fed, de például már a Bank of England is jelezte, hogy szigorítani kíván a jövőben monetáris politikáján. Ha valóban megindulna a masszívabb szigorítás, az mélybe küldheti a hosszabb lejáratú államkötvények árfolyamát, s ezzel véget vethet a 30 éve tartó kötvénypiaci rallynak - írja a lap.

A Fed az elmúlt hat év során mintegy 2000 milliárd dollárt fordított amerikai államkötvények vásárlására kvantitatív lazítási programjának keretében, s ha ezeknek a vásárlásoknak vége szakad, akkor a kereslet hiányában sokak szerint lefelé indulhat meg ezen papírok árfolyama. De nem csak a Fed vásárlásai hajtották a piacot. Több más jegybank is szorosan követte befektetései során a Fedet, s így a világszerte összesen 11 700 milliárd dollárra rúgó jegybanki tartalékok egy jelentős része jelenleg amerikai államkötvényekbe van befektetve.

A múlt év végén ennek az összegnek több, mint 62 százaléka volt dolláralapú eszközökbe befektetve az IMF adatai szerint, ugyanakkor az euró alapú befektetések aránya valamivel kevesebb, mint 25 százalékra rúgott. Eközben megfigyelhető volt, hogy a nagyobb hozamot kínáló devizák, mint a jüan, az ausztrál dollár vagy a kanadai dollár részaránya növekedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!