Az S&P 500-as index 2043 ponton állt tavaly december 31-én, tegnap azonban - idén már másodszor - az 1850 pont körüli szinteket tesztelte, idei mélypontját eddig január végén, 1812 ponton érte el. Ez a klasszikus meghatározás szerint még nem nevezhető medvepiacnak.

A klasszikus meghatározás szerint medvepiac az, amikor a vezető részvényindexek korábbi csúcsukhoz képest legalább 20 százalékkal esnek. Korrekció akkor van, ha az esés mértéke meghaladja a 10 százalékot, de nem éri el a 20-at. A Net Davis Research összesítése szerint 1900 óta összesen 123 korrekció volt az amerikai részvénypiacon, tehát évente átlagosan legalább egyszer kialakult a mostanihoz hasonló korrekció. Ennek fényében a mostani esés nem lehet túlságosan meglepő - írja a CNBC.

A korrekciókban kialakult mélypontokat követően a piacnak átlagosan 10 hónapra volt szüksége ahhoz, hogy a vezető indexek korábbi csúcsukat elérjék.

Medvepiacokra ennél ritkábban került sor, szintén 1900 óta összesen 32 alkalommal, átlagosan 3,5 évente. Az átlagos medvepiacon a korábbi piaci csúcs és a medvepiaci mélypont között 15 hónap telt el. A legutóbbi, minden kritériumot kielégítő medvepiac 2007 októbere és 2009 márciusa között zajlott le, 17 hónapig tartott, eközben az S&P 500-as index értéke 54 százalékkal zuhant korábbi csúcsához képest. Ezzel túlteljesítette a medvepiacok átlagát, azokon ugyanis az index átlagos vesztesége 32 százalékos volt.

Ez alapján igencsak időszerű lenne egy medvepiac az amerikai tőzsdén, még akkor is, ha medvepiacnak nevezzük a 2011 áprilisa és 2011 októbere közötti esést. Tankönyv szerint ez azért nem egyértelmű, mert az amerikai államadósság leminősítése és az európai adósságválság jellemezte időszakban az S&P 500-as index esése ugyan meghaladta a 20 százalékot, de például a Dow Jones Industrial indexé nem.

Megvoltak az előjelek

A medvepiacok kialakulásának előrejelzésére számos, a technikai elemzés eszköztárában alkalmazott módszert fejlesztettek ki az évek folyamán. Mint korábban írtuk, ha most ismét medvepiaccal állunk szemben, akkor annak meglehetősen klasszikus előjeleit lehetett tavaly tapasztalni az amerikai részvénypiacon. A medvepiacok fontos jellemzője, hogy azokat akár több hétig tartó heves áremelkedések is megszakíthatják, utólag ilyennek tűnik a tavaly ősszel lezajlott emelkedés is az amerikai tőzsdén.

Az S&P 500-as index legutóbbi csúcsát tavaly május 20-án, 2134 ponton érte el. Ehhez képest egy 20 százalékos csökkenéssel 1707 pontos indexértéket jelentene, tehát a tegnapi záróárhoz képest még egy további 145 pontos csökkenés esetén lehetne medvepiacról beszélni. Az átlagos, 32 százalékos esés 1451 pontos indexértéket jelentene, azaz további 22 százalékos esést a tegnapi záróárhoz képest. A 15 hónapos átlagos időtartammal számolva az index augusztusban érhetné el mélypontját.

Ezt Budapesten is érezni fogjuk

Ha valóban medvepiac közepén járunk az Egyesült Államokban, akkor annak a történelmi tapasztalatok alapján elég gyászos következményei szoktak lenni a magyar részvénypiacon is. A legutóbbi három amerikai medvepiac mindegyike érzékeny veszteségeket hozott a magyar részvényárfolyamokban.

A dotcom lufi kipukkadása előtt 2000 március 23-án járt csúcson az S&P 500-as index mélypontját 2002 október 10-én érte el. Ezalatt az index értéke 1534 pontról 769 pontig csökkent. A BUX index ebben az időszakban némileg jobban szerepelt, 10 126 pontról 6673 pontig esett, de a 2001 szeptemberi terrortámadásokat követő eladási hullámban 5822 ponton is járt a mutató.

Míg a dotcom lufit követő medvepiacon némileg felülteljesített a magyar tőzsdemutató, addig a hitelválság során durva alulteljesítést produkált. Bár csúcsát már 2007 nyarán elérte a vezető budapesti index, azonban 2007 október 10-én, az S&P 500-as index 1565 pontos csúcsa idején még mindig 27 900 pont felett járt. 2009 márciusára az S&P 500-as index több, mint 50 százalékot esett, egészen 667 pontig. A BUX a mélyponton 9367 pontot mutatott.

A 2011-es mini medvepiacon megint csak alulteljesítőek voltak a magyar részvények, a BUX index 24 200 pontról 15 000 pont alá esett az S&P 500-as index valamivel 20 százalékot meghaladó zuhanása közepette.

Ellenállóbb lesz a BUX?

A most kialakulóban lévő medvepiacon ugyanakkor a baljós előjelek ellenére megvan az esélye, hogy a nagyobb tőzsdékhez képest viszonylag ellenállóbbak legyenek a magyar részvények. Ennek két oka is van. Az egyik, hogy a dotcom lufihoz hasonlóan a magyar részvénypiac egyszerűen nem vette ki részét az elmúlt évek szárnyalásából,  2010 tavasza és 2015 ősze között durván alulteljesítette a BUX a vezető tőzsdéket. A relatív alulteljesítést követően idén ősz elején került ki a BUX relatív alulteljesítő trendjéből, s jó eséllyel egy tartós felülteljesítő trendbe került a vezető tőzsdékhez képest. Ez azt jelenti, hogy az esésekből jóval kisebb, míg az emelkedésekből nagyobb mértékben kellene a következő időszakban kivennie részét.

Az elmúlt hónapokban ez már tapasztalható volt, hiszen a DAX index például december eleje óta 21 százalékot esett, addig a magyar tőzsdeindex veszteségei alig haladják meg a 3 százalékot. A relatív jó teljesítmény ugyanakkor egy komoly összeomlás idején mindössze arra elegendőek, hogy a felülteljesítő piacon, jelen esetben a Budapesti Értéktőzsdén, ne essenek annyit az árfolyamok, mint a vezető tőzsdéken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!