A visszaeső kínai feldolgozóipari mutató és a rekordmélységbe zuhanó török líra után estek a dél-amerikai valuták is pénteken, miután az argentin központi bank abbahagyta a piaci beavatkozást. Ezért a befektetők második napja menekülnek a felzárkózó gazdaságokból és a velük kapcsolatban lévő fejlett piaci eszközökből. Mint ilyenkor mindig, napközben gyors távozást jeleztek az euróövezeti perifériáról is az emelkedő olasz, spanyol, portugál kötvényhozamok, bár estefelé már némi korrekció volt. Pénteken csak a biztonságot ígérő német, francia, brit és amerikai állampapírok jártak jól, főleg a középtávú lejáratokra.

A Starbucks és a McDonald's vártnál rosszabb negyedéves beszámolója ismét figyelmeztetett a lakossági fogyasztás krónikus gyengeségére. Ezt pénteken alig ellensúlyozta, hogy a Procter & Gamble, a világ legnagyobb fogyasztásicikk-gyártója viszont a vártnál nagyobb eredményt jelentett.

Hétfőn a német Ifo intézet üzleti hangulatmutatója és az új lakások decemberi amerikai forgalmának adatai következnek.

Pénteken a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 109,54 pontos, 1,62 százalékos romlással 6663,74 ponton zárt, 1,26 százalékkal alacsonyabban, mint az óév végén. A múlt évet 14,43 százalékkal jobban végezte, mint az előzőt.

A frankfurti DAX-30 239,02 pontos, 2,48 százalékos mínusszal 9392,02 ponton végzett, 1,68 százalékkal az év végi értéke fölött. Tavaly 25,48 százalékkal emelkedett. (A BÉT-nek sem volt igazán jó napja.)

Párizsban a CAC-40 119,49 ponttal, 2,79 százalékkal 4161,47 pontra gyengült, 3,13 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 17,99 százalékkal nőtt.

A milánói FTSE MIB-40 2,30 százalékot, a madridi IBEX-35 3,64 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 3,21 százalékot vesztett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!