Felvásárlással jut közel ahhoz, hogy jövőre egy 20 MW-os naperőmű létesítésébe kezdhessen Tereske térségében az ALTEO - közölte az energetikai cég, hozzátéve, hogy a beruházással a vállalat a kétszeresére bővítheti naperőműves kapacitásait.

Az Edelyn Solar Kft. üzletrészének megvásárlásáról aláírt szerződést és a tranzakció engedélyeztetési folyamatának várhatóan ez év végi lezárultát követően az energiaszolgáltató a megépítés megkezdésére alkalmas (ún ready2build típusú) naperőmű projektet fog birtokolni. Vagyis: a vállalkozás ezt követően megkezdheti egy majdnem 20 MW-os naperőmű építésének előkészítését. (A tényleges építéshez szükséges további engedélyek beszerzését a cég a jövő év első felére prognosztizálja.)

550 ezer négyzetméter szántó

A Tereskére megálmodott beruházás május végén  - még az Edelyn Solar által beadott - előzetes vizsgálati dokumentációja 19,46 MW teljesítményre képes, 500 wattos panelekből felépített rendszer építésére szólt. ebből tudható, hogy a létesítmény óriási, több mint 550 ezer négyzetméteres szántóterületre épül majd, a településtől dél-nyugatra, külterületen. A megközelíthetősége a 22-es főút Rétság-Salgótarján közötti főútról lesz, és ide építik ki majd a közterületi kapcsolatot is. 

A területre több mint 5000 darab, fixállású panel telepítése történhet meg, melyeket összesen 112 darab, egyenként több mint 100 kVA teljesítmény átvitelére képes Huawei inverter és összesen 10 transzformátor segítségével köthetnek majd rá a hálózatra.

Az akvizíció tökéletesen illeszkedik az Alteo frissített, 2026-ig szóló stratégiájába, amely szerint bővíteni szeretnénk a megújuló energetikai portfóliónkat – közölte a hír bejelentésekor ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója. Hozzátette: amennyiben a projekt megvásárlását követően el is indítják a fejlesztési beruházást, azzal megdupláznák naperőműves kapacitásaikat, és újabb fontos lépést tesznek afelé, hogy az év elején módosított stratégiában foglaltak szerint hajtsák végre a növekedési terveiket.

A fejlesztés várhatóan 2024 elejére készülhet el, azt követően pedig az Alteo Csoport értékesíti majd a megtermelt energiát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!