Nekik segít titokban a jegybank

Az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki döntése a monetáris kondíciók további lazításáról valószínűleg elsősorban a feltörekvő piaci devizáknak és eszközöknek segíthet - vélik a CNBC által megkérdezett szakértők.
Napi.hu, 2014. szeptember 5. péntek, 19:27
Fotó: Reuters

Az ECB csütörtöki döntése nyomán az eurózónába jutó többlet likviditás nem nagyon talál olcsó célpontokat Európában. A kötvények drágák, a német és a francia kétéves államkötvény hozam már a negatív tartományba süllyedt. Így néhány befektetési alap vélhetően a periféria országok kötvénypiacain keres majd vásárlási lehetőséget, néhányan pedig nagy levegőt vesznek és a részvények felé fordulnak. Az új likviditás jelentős része azonban várhatóan kiáramlik Európából - írta Uwe Parpart, a Reorient Group vezető stratégája reggeli elemzésében a CNBC tudósítása szerint.

Az európai jegybank meglepetésre további kamatcsökkentésről döntött, s mintegy 500 milliárd euró értékben kötvényvásárlásokba kezd októbertől - emlékeztet a portál. Parpart szerint mivel a dollár jelentős dráguláson van túl, ezért az amerikai eszközök nem lesznek túl vonzóak a befektetők körében, a friss likviditás egy jelentős része így Ázsiába vándorolhat, főleg Kína és Japán esélyes arra, hogy profitáljon a fejleményekből.

Ahogy a dollár erősödni kezdett, a jen gyengülésnek indult. Ez kedvező a japán cégek számára, főleg, ha a Bank of Japan is tovább lazít. Eközben a kínai részvénypiaci emelkedés folytatódhat, amit az alacsony árazás és a tervezett pénzügyi reformok is segíthetnek. A kínai részvénypiac az év eddigi részében 9 százalékkal emelkedett, a japán tőzsde azonban még mindig 3,5 százalékos mínuszban jár.

Dariusz Kowalczyk, a Credit Agricole szenior közgazdásza és stratégája szerint a feltörekvő piaci eszközök nyerhetnek az ECB döntésével. Annak, hogy az ECB mérlegfőösszegének mintegy 50 százalékkal történő bővítéséről döntött, tovagyűrűző hatásai lehetnek a globális tőkeáramlásokra. Ez elsősorban a feltörekvő piacokat és az ázsiai részvénypiacokat támogathatja - mondta. Ez azt is jelenti, hogy az ázsiai devizák várhatóan  felértékelődnek az euróval szemben - tette hozzá.

Mivel az európai kamatok történelmi mélyponton vannak, ezért az euró jó eséllyel válhat népszerű finanszírozó devizává a nagyobb kamatozású eszközökben felvett pozíciókhoz - vélték más szakértők. Amit látunk most, az a likviditás bővülése, miközben a volatilitás alacsony a piacon. Minden adott ahhoz, hogy nagy carry pozíciók épüljenek ki (ezek alacsonyabb kamatozású devizában felvett hitelből magas kamatozású devizában kiépített vételi pozíciót jelent). Erre kiváló célpontok lehetnek az olyan devizák, mint a magas kamatozású Latin-Amerikai devizák, vagy az ausztrál dollár - emeli ki az összefoglaló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK