Nem indult jól a hét Európában

Az európai indexek veszteséges napot zártak hétfőn, amelyet főleg rossz ázsiai adatok és az eurózóna gazdaságával kapcsolatos nem éppen derűlátó megjegyzéseknek köszönhettek.
Napi.hu, 2014. december 8. hétfő, 20:03
Fotó: Reuters

A kiábráncító ázsiai adatok mellett a német ipari termelési adatok is a vártnál lasabban, mindössze 0,2 százalékkal bővültek októberben, és nem segített az sem, hogy az Európai Központi Bank kormányzóbizottságának tagja, Ewald Nowotny kijelntette: az eurózóna masszív gyengülésen megy keresztül és az infláció tovább eshet 2015 első negyedévében. Nowotny szerint az eurózóna a globális gazdaság gyenge pontja és ezért az ECB-nek át kell gondolnia az államkötvények vásárlásának lehetőségét az eurózóna gazdaságának segítése érdekében.

Az FTSE-100 1,1, a DAX 0,7, a CAC-40 1 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe 0,6 százalékkal gyengült. A periférián a milánói FTSE MIB 0,7, a madridi IBEX-35 0,9 százalékos veszteségben zárt. Az olasz tőzsdének az S&P leminősítése tette be a kaput. Az athéni ASE viszont 0,2 százalékos nyereségben zárt.

Miután a kínai import váratlanul 6,7 százalékkal bezuhant novemberben, ez meglátszott a bányaipari cégek árfolyamán: az Anglo American 1,9, a Rio Tinto 0,5, a Glencore 0,7 százalékkal esett.

A japán gazdaságról sem érkeztek jó hírek, ugyanis a harmadik negyedévben a gazdaság a vártnál nagyobb mértékben, 1,9 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest.

Az európai tőzsdezárás után - kelet-európai idő szerint este 8 körül - az amerikai mutatók is veszteségben álltak, a Wall Street-i indexeket főleg az energiaipari vállalatok húzták le. A Dow 0,8, az S&P-500 0,9, a Nasdaq 1,1 százalékos veszteségben állt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK