Többségben maradtak az európai mentőcsomagot támogató politikai erők a görög parlamenti választásokon, s ez lélegzethez juttatta a piacokat. Azonban bármilyen is lesz a kormányzati többség, vélhetően vékony jégen fog járni, s további jelentős és fájdalmas lépéseket kell végrehajtania ahhoz, hogy stabilizálni tudja az ország gazdaságát - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ráadásul a görög helyzet csak a jéghegy csúcsa az európai adósságválságban, az továbbra is fenyegeti az eurózóna nagyobb gazdaságait is, elsősorban Spanyolországot és Olaszországot.

A választások eredménye mindenesetre fellélegzést hozott a részvénypiacon, az amerikai határidős indexjegyzések pozitív nyitást sejtetettek az amerikai piacokon hétfő reggel, ám ez a jókedv elpárolgott a nyitásra. A tengerentúli indexek a veszteséges zónában nyitottak, miután a spanyol államkötvények hozama ismét elkezdett emelkedni, és az amerikai tőzsdenyitás körül 7 százalék felett jártak.

A konzervatív Új Demokrácia párt és a szocialista Paszok a választásokat követően úgy tűnik, hogy többségi kormányt tudna alakítani az EU/IMF paktumot elutasító Szirízával szemben - emlékeztet az elemzés. Ha az ebből fakadó piaci jókedvet bármi veszélyeztetné, a befektetők azonnal a jegybankok felé fordítanák figyelmüket, amelyek múltheti bejelentések szerint azonnal lépnének, ha nem kívánt zavarokat észlelnének a pénzpiacokon.

Tele lesznek még nyáron az újságok az európai hírekkel, amelyekre érzékenyen fog reagálni a piac, úgyhogy sehol sincs még a volatilis időszak vége - mondta Yoshikami.

Gyors lehet a fordulat

Az euró a reggeli órákban háromhetes csúcsot ütött az amerikai dollárral szemben, az ázsiai kereskedésben 1,273-ig szaladt fel a keresztárfolyam a pénteki 1,2655-ös szintekről, innen fordulatot vett, majd hamar 1,265-ig esett vissza a kurzus. Ez is mutatja, hogy a hétfő reggeli pozitív reakció a választásokra milyen törékeny lehet, s milyen gyors lehet a fordulat. Gyors negatív fordulat következett be például múlt hét elején is, amikor hétfő reggel a piacok nagy emelkedéssel kezdtek a 100 milliárd eurós európai, spanyol bankokat mentő csomag bejelentését követően is.

Kép: euró/dollár

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Az elmúlt hetekben romló tőkepiaci környezet már a jegybankokat is lépésre késztette. Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének bejelentése szerint az ECB kész közbelépni és megfelelő forrással ellátni bármelyik bajba kerülő európai bankot. A Bank of England csütörtökön 100 milliárd fontnyi lehetséges pluszlikviditással kínálta meg az ország bankjait - emlékeztet a Reuters.

A hét meglehetősen mozgalmasnak ígérkezik, ma a G20 országok vezetői kezdik meg kétnapos tárgyalásukat Mexikóban, miközben várhatóan folytatódik a szuverén államadósságok és a bankok leminősítési hulláma.

Jön a Fed

A Fed nyíltpiaci bizottsága kétnapos ülését követően szerdán ad tájékoztatást kamatdöntéséről. Az elmúlt hetekben a tőzsdei emelkedések általában a további jegybanki stimulusokkal kapcsolatos várakozások erősödésével párhuzamosan következtek be, s most is folyik a találgatás, hogy a Fed vajon kész-e beindítani a kvantitatív lazítás harmadik körét (QE3), s ha igen, mikor.

Kép: S&P 500

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


Úgy gondoljuk, hogy továbbra is a QE3-mal kapcsolatos várakozások fogják meghatározni a piaci hangulatot - mondta Omar Aguilra, a Charles Schwab befektetési igazgatója. Az, hogy eddig nem következett be jelentős változás a Fed retorikájában arra utal, hogy az elmúlt időszakban romló amerikai makroadatok a Fed szerint még nem annyira rosszak, hogy lépni kelljen - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!