Nem tudja, merre induljon Európa

Vegyes kezdésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. január 24. szerda, 07:58
Fotó: Shutterstock

A határidős indexjegyzések alapján a londoni index 0,16 százalék csökkenéssel kezdi a kereskedést, Frankfurtban 0,11 százalékkal, Párizsban pedig 0,04 százalékkal emelkedhet a tőzsdeindex nyitáskor. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalék erősödéssel kezdheti a szerdai kereskedést.

A szerdai globális tőzsdei kereskedést már az ázsiai piacok is vegyes kezdéssel indították el "kereskedelmi háború" kitörésétől tartva az egyes termékekre kivetett amerikai importvámok miatt. Dél-Korea már jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul a napelemekre és a mosógépekre kivetett importvám miatt.

Szerdán a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet teszi közzé az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok januári szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexeit.

A nagyobb tőzsdei cégek közül a svájci Novartis hozza nyilvánosságra 2017-es éves eredményét. Az országban, Davosban Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök beszédével folytatódik a Világgazdasági Fórum.

Kedden az európai tőzsdék vegyesen, többségében nyereséggel zártak. A befektetők elsősorban vállalati hírekre reagáltak. A svájci Logitech technológiai cég részvénye nyolc százalékkal emelkedett, forgalma 22 százalékos negyedéves növekedésének köszönhetően. Az easyJet légitársaság forgalmának és bevételének a növekedése pedig öt százalékkal emelte meg a részvény árfolyamát.

A pán-európai Stoxx 600 index 0,09 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,12 százalékkal zárt magasabban. Londonban 0,21 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,71 százalékkal erősödött, Párizsban viszont 0,12 százalékkal gyengült a CAC-40 index. Madrid 0,24 százalékkal erősödött, Milánó 0,22 százalékkal gyengült.

Az olaj ára vegyesen alakult szerda reggel, a Brent 0,07 százalékkal, hordónként 69,91 dollárra csökkent, a WTI 0,09 százalékkal, 64,53 dollárra emelkedett. Az olajárak emelkedését az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők tavaly január óta tartó termeléskorlátozása támogatja, az amerikai kitermelés és nyersolajkészletek növekedése viszont fékezi.

A dollár árfolyama csökkent, az eurót 0,20 százalékkal jegyezték erősebben, 1,2323 dolláron. Az arany ára 0,37 százalékkal, unciánként 1341,60 dollárra emelkedett.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK