A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) jövedelmezősége 9,4 százalékos volt, ezen belül az energiaipari cégekbe történt befektetések jövedelmezősége volt a legnagyobb, 19,5 százalék, míg például a részvények esetében a haszon 13,7 százalék volt.

Az idei első fél év végére a vagyonon belül a részvények aránya 72,4 százalék, a kötvényeké 25,1 százalék, az ingatlanoké pedig 2,4 százalék volt.

A norvég nyugdíjalapnak a világ több mint 70 országának mintegy 9100 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,4 százaléka van a tulajdonában.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. A nyugdíjalap tavaly 124 milliárd dollár hasznot termelt, ez fennállása óta a második legjobb évnek számított. Tavaly nagy veszteségeket könyvelt el az első félévben a norvég nyugdíjalap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!