A befektetők az iráni vezetők ellen bevezetett új szankciók hatását latolgatják, és nyugtalanítja a piacokat, hogy az amerikai-kínai tárgyalások nem igen hozzák közelebb a megállapodáshoz a feleket. A piaci szereplők, most az amerikai monetáris politikacsinálók megszólalásait lesik, és megerősítést várnak, hogy a Fed júliusban valóban csökkenti az irányadó kamatot, amint erre már sorozatosan céloztak.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,09 százalékkal emelkedett, az S&P 500 viszont 0,03 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,08 százalékkal csökkent a nyitást követő percekben.

Hétfőn vegyesen zárt New York. A DJIA 0,03 százalékkal emelkedett, az S&P 500 viszont 0,17 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,24 százalékkal süllyedt.

Az olaj ára a múlt heti nagy drágulás után lefelé lépeget. A piac az olajkereslet csökkenésétől tart, a Irán elleni szankciók pedig nem emelték az árakat, mert Szaúd-Arábia kötelezte magát, hogy pótolja a szankciók sújtotta országokból kieső szállításokat.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 32 centtel 57,58 dollárra csökkent. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 42 centtel 64,44 dollárra ment le.

A dollár a kamatcsökkentési várakozások hatására tovább gyengült. Az euró kora délután 1,1381 dollár körül forgott a reggeli 1,1398 dollárral szemben.

Az arany hatéves csúcsra emelkedett az amerikai-iráni háborús feszültség és a várható kamatcsökkentés hatására. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1430,00 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,8 százalékkal magasabban, mint előző este. Az amerikai határidős jegyzés 1,1 százalékkal 1436,20 dollárra ment föl. Az arany ebben a hónapban eddig 9,6 százalékkal drágult. Az alacsonyabb kamatok gyengítik a dollárt, ami olcsóbbá teszi az aranyat a más valutával fizető befektetők számára, és ezáltal növelik a keresletet +-írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!