Csütörtök reggel 7-kor a Brent nyersolaj határidős jegyzése 2 centtel 92,63 dollárra esett hordónként. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 8 centtel 85,75 dolláros hordónkénti árra csökkent. A Brent ára a héten eddig több mint 6 százalékot esett, míg a WTI több mint 7 százalékot.

Az áresések annak ellenére indultak meg, hogy három hét múlva, december 5-én az Európai Unió tagállamaira kötelező érvénnyel vonatkozik majd az orosz tengeri szállítmányokra érvényes olajembargós szankció. Magyarország ebben egyelőre nem érintett, a vezetékes olajimport csak 2024-ben kerül tiltólistára.

Az árakat most leginkább a kínai kereslet várható visszaesése mozgatja a legjobban. A 19 millió lakosú Guangzsu termelési központja csütörtökön több mint 2000 új megbetegedést jelentett november 9-ről, ami az eddigi legsúlyosabb járványkitörést jelenti. Lakosok millióit szólították fel, hogy szerdán teszteltessék magukat Covid-19-re, és egy városrészt lezártak, mivel a helyi megbetegedések száma Kína-szerte április 30. óta a legmagasabbra emelkedett.

Az amerikai készletek nagyon mélyen vannak

Az Egyesült Államok fogyasztói árindexére (CPI) vonatkozó adatokat később, csütörtökön teszik közzé, amelyek várhatóan az inflációs ráta lassulását mutatják mind a havi, mind az éves magadatok esetében. Ez arra késztetheti az amerikai jegybankot, hogy csökkentse a tervezett kamatemelések mértékét, ami a gazdaság és az olajkereslet növekedése szempontjából pozitívnak tekinthető. Ez akár a dollár gyengülését is hozhatja, ami olcsóbbá teheti az olajat a gyengébb devizákat használó országok számára.

A nyersolajkészletek 3,9 millió hordóval nőttek a múlt héten az Egyesült Államokban, ezzel a készletek 2021 júliusa óta a legmagasabbra emelkedtek. A benzinkészletek azonban 900 ezer hordóval 2014 novembere óta a legalacsonyabb szintre estek, a párlatkészletek pedig 500 ezer hordóval csökkentek – számolt be a Reuters.

A desztillátumkészletek, amelyek közé a dízel, a fűtőolaj és a repülőgép-üzemanyag tartozik, az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére csökkentek. Már mindössze 26 napra elegendők a tartalékok, amely közel öt nappal alacsonyabb az ötéves átlagnál. Közben viszont a dízelpiacokon enyhülést hozhat, hogy a magas 160-200 dollár között mozgó dízelárak miatt a kínai finomítók kibocsátása jelentősen nőtt, a magas profitmarzsok miatt bővülhet a gázolajellátás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!