Öntik a részvényeket az olajállamok

Egy friss jelentés szerint a legnagyobb olajtermelő országok állami vagyonalapjai tavaly 213 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket, idén ennek közel dupláját értékesíthetik, hogy betömjék az alacsony olajár miatt keletkezett lyukakat.
Napi.hu, 2016. február 23. kedd, 10:42
Fotó: Reuters

A Sovereign Wealth Fund Institute adatai szerint tavaly mintegy 213 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket a legnagyobb, olajtermelő országokhoz köthető vagyonalapok, a norvég, a szaúdi, az orosz és a katari állami vagyonalap. Ha az olaj árfolyama idén is a 30-40 dollár közötti sávba szorul, akkor az intézet becslései szerint ezek az alapok 2016-ban 404 milliárd dollár értékben értékesíthetnek a tulajdonukban álló részvényportfólióból.

Az olaj árfolyamának 70 százalékos csökkenése sok olajexportőr országban azt eredményezte, hogy a költségvetési megszorítások helyett - vagy a mellett - az állami olajbevételek egy részét tartalékoló állami vagyonalapok pénzéből egészítik ki a költségvetési bevételek kiesését.

Oroszország már jelenleg is használja állami vagyonalapjának forrásait különböző projektek finanszírozására és a költségvetés megsegítésére - írja az elemzés. Norvégia pedig idén mintegy 9,3 milliárd dollárnyi tőkét készül kivonni vagyonalapjából.

Az SWFI becslése szerint a különböző állami vagyonalapokban kezelt vagyon jelenleg meghaladja a 7000 milliárd dollárt, 2001-ben ez az összeg még kevesebb, mint ezermilliárd dollár volt. A korábbi években magas olajárfolyamok és alacsony kamatok támogatták az állami vagyonalapokban kezelt tőke növekedését, ennek jelentős részét fektették államkötvényekbe, részvényekbe és ingatlanokba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK