Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalatcsoport a vizsgált időszakot 534,907 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, ami csaknem 17 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a visszaesés főként az energetikai társaságok értékesítéséből adódik. Ezen felül megállapították, hogy 2020 első negyedévében a cégcsoport a működési bevételeinek 16 százalékos mérséklődése, és a működési költségeinek 44 százalékos csökkenése következtében 4,796 milliárd forintos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten.

A vállalatcsoport 10,68 milliárd forint kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben, az előző év azonos időszakában mért 10 milliárd forintos veszteség után.

Az Opus Global Nyrt. működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással vannak. A jelen helyzet egyik legnagyobb kárvallottja a turizmus, amely a Hunguest Csoport révén egyik fontos divíziója a cégcsoportnak. Márciusban felfüggesztették a szállodáik működését, majd úgy döntöttek, hogy előrehozzák az eredetileg jövő év elejére tervezett felújításokat. Mivel a kijelölt hotelekben a munkálatok huzamosabb ideig, akár két évig is eltarthatnak, elkerülhetetlenné vált a csoportos létszámcsökkentés, ez a lépés a turizmus munkavállalóinak több mint 50 százalékát érinti.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a felújítások eredményeként a Hunguest Csoport már négycsillag, illetve négycsillag superior szállodákkal erősíti piacvezető szerepét.

Arról is beszámoltak, hogy a Hunguest Hotels a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által közösen a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció - nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztés és új szállodák létesítése - programban meghirdetett feltételek szerint, támogatásként 14 szálloda vonatkozásában, összességében 17,724 milliárd forint támogatási összegre vált jogosulttá.

"A koronavírus okozta válsághelyzetben az elmúlt néhány hónap tapasztalatai azt mutatják: tőkeerős, stabil fundamentumokkal rendelkező tőzsdei társaságként egy elhúzódó válság esetén sem kerül veszélybe az Opus Global Nyrt. működése. Ezt támasztja alá az építőipari szegmens megrendelés állománya, illetve a mezőgazdasági szegmens társaságainak dinamikus árbevétel növekedése"- írja az MTI.

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, pénteki záróáruk 271 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 482,8 forint, legalacsonyabb ára pedig 129,2 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!