A rubel rekordalacsony szintre süllyedt, a részvények pedig minden idők legnagyobb visszaesését produkálták, ami miatt a moszkvai tőzsde másodszor is leállította a kereskedést. Az orosz jegybank közölte, hogy évek óta először beavatkozik a devizapiacon, és intézkedéseket hoz a pénzügyi piacok volatilitásának megfékezésére - írja a Bloomberg.

Az Ukrajna elleni katonai támadás világszerte megütötte a tőzsdéket, mindenhol a biztonságos menedékek felé mozdították a pénzeket a befektetők. De messze az orosz eszközök szenvedték el a fő csapást, miután Vlagyimir Putyin elnök elrendelte Ukrajna katonai megszállását, ami nemzetközi felháborodást váltott ki, és az Egyesült Államok további "súlyos szankciókkal" fenyegette meg Moszkvát. Az Európai Unió pedig az újabb körös szankciókkal gyakorlatilag kitiltotta az oroszokat az európai pénzpiacokról, beszüntette a technológia exportot az országba.

A MOEX-index 29 százalékos csökkenéssel, 2196,30 ponton állt 10:36-kor Moszkvában. A rubel a helyi kereskedésben 9,4 százalékkal 89,60-ig gyengült, majd 7,2 százalékra csökkentette veszteségét. A devizaopciók több mint 50 százalékos valószínűséget látnak arra, hogy a rubel a második negyedévben elérje a 100 dolláros szintet. A piacról már 180 milliárd dollárnyi, vagyis 58 452 milliárd forintnyi kapitalizáció tűnt el.

Az orosz központi bank nem tett említést kamatemelésről, de közölte, hogy 1000 milliárd rubel (csütörtök 10 ótai árfolyamon még 3 734,5 milliárd forint) egynapos repo aukció keretében történő felajánlásával további likviditást biztosít a bankoknak. A döntéshozók az elmúlt 12 hónapban 525 bázisponttal emelték az irányadó kamatlábat az infláció megfékezése érdekében. 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!