Az orosz-ukrán helyzet elfajulása után minden európai és ázsiai tőzsde esik az orosz piaccal az élen persze. A magyarországi idő szerinti délutáni órákban, amikor a tengerentúli piacok is kinyitnak, várhatóan az amerikai tőzsdék is lefelé mozdulnak el, a Bloomberg becslései szerint pedig ez azzal járhat, hogy egy nap alatt ezer milliárd dollárral csökkenhet a részvények tőzsdei értéke. 

A moszkvai tőzsde már 19 százalékos mínuszban is jár a mai kereskedési napon, Amerikában a nyitás előtti kereskedés alapján borítékolható az esés, a befektetők a biztos menedéknek számító eszközöket keresik, mint amilyen az amerikai állampapír és az arany. 

Az orosz részvények a nyugati államok várható szankciói miatt kezdtek mélyrepülésbe. A tavayl októberi csúcs óta már 30 százalékot esett az irányadó index Moszkvában, ennek a zuhanásnak a döntő része ezen a héten történt. A rubelt is negatívan érintik a fejlemények, a dollárral szemben több mint egyéves mélyponton van az orosz valuta, amely a 2022-es év legrosszabbul teljesítő fizetőeszközei között van. 

Az európai piacokat is még jobban visszavetette a konfliktus. A 2022-es év már eleve nem jól indult a tőzsdéken, miután a piac azt feltételezte, az idén a jegybankok szigorítani fognak, ami nem kedvez a részvénypiacnak. A Stoxx Europe 600 index mintegy 10 százalékot esett az év eleje óta.

Az amerikai piacokon is nyomot hagy az orosz-ukrán válság, a Goldman Sachs elemzése szerint az S&P 500 index mintegy 6,2 százalékot, a Nasdaq 10 százalékot eshet, a Goldman és a Morgan Stanley is mintegy 5 százalékkal kisebb árfolyam-emelkedést vár emiatt az idén. 

Az arany ezzel szemben szépen drágult. Az azonnali piacon 1900 dollár fölé emelkedett az unciánkénti ára, amire tavaly június óta nem volt példa. A geopolitikai válságokban a nemesfém tipikus menekülőeszköznek számít, ezért nem meglepő, hogy most is nő az ára. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!