Egyelőre alapvetően nem érinti a Richter üzletmentét az orosz-ukrán válság, a tevékenységet folytatjuk, de abból kiindulva, hogy 2014-ben (a Krím-félsziget megszállásakor) a forgalmunk a felére esett vissza Ukrajnában, valamekkora forgalomcsökkenésre most is számítunk. Ennek a mértékét azonban nem lehet megjósolni  - mondta lapunk kérdésére Beke Zsuzsa, a társaság PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

Mint kifejtette, a legnagyobb kockázatot a piac teljes kiszámíthatatlansága jelenti.

A Richter Ukrajnában csak Kijevbe szállít, ott van vámraktár lehetőség, a társaság ukrán leányvállalatánál dolgozó 200 ember pedig biztonságban van. A társaság oroszországi tevékenységét a szankciók várhatóan nem fogják befolyásolni - tette hozzá Beke Zsuzsa.


Tavaly az első három negyedéveben a Richter gyógyszergyártási árbevétele az orosz piacon 61,174 milliárd forintot tett ki, (15.217,5 millió rubel), ami forintban mérve 3,8 százalékos csökkenés, míg rubelben 4,6 százalékos növekedés - áll a társaság harmadik negyedévi gyorsjelentésében.

A rubel forinthoz viszonyítva átlagosan mintegy 8 százalékot gyengült 2020 első kilenc hónapjával összehasonlítva. A piaci környezet volatilis jellege nem változott, mindazonáltal a közvetlen értékesítés a világjárvány előtti szinten tudott helyre állni.

A 2021 első kilenc hónapjában elért árbevételt pozitívan érintette, hogy a Richter forgalomban lévő készítményeinek árak átlagosan 4,8 százalékkal nőtt.

A létfontosságú listán szereplő egyes termékek árát felülvizsgálta a hatóság, az új árak 2021 első félévében léptek hatályba, ez az árharmonizáció várhatóan mintegy 0,5 milliárd rubel értékű árbevétel kiesést okoz 2021-ben.

Rubelben mérve a piacon az originális gyártók árbevételének jelentős növekedése volt megfigyelhető. A generikus gyártók forgalma rubelben kifejezve közel stagnált a vizsgált időszakban. Részben az Oroszországgal szemben érvényesített nemzetközi szankciók következtében az orosz gyártók értékesítése volumenben növekedett a külföldi gyógyszercégek forgalmának rovására.

Az Ukrajnában realizált árbevétel az első három negyedévben 27,8 millió eurót tett ki. A 6,1 százalékos növekedés elsősorban a nagykereskedői készletek feltöltésének tudható be. A növekedéshez hozzájárult az árak átlagosan mintegy 2,5 százalékos emelése is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!