A tőzsdék 2009-től egészen tavaly előtti elkényeztették a befektetőket: a főbb piacokon 13 éven át emelkedő trend zajlott, melyet csak rövid ideig tartó hevesebb, vagy hónapokon át tartó, de mérsékeltebb visszaesések tarkítottak, de a trendet nem zavarták meg. A rendkívül hosszú bőség időszaka nem volt véletlen: jórészt a jegybankok szokatlan laza monetáris politikája, azaz a pénzbőség fűtötte.

A pénzeső vége

A túlzott pénzbőség azonban egy idő után megbosszulja magát, hisz eleinte a gazdasági növekedést segíti, majd egyre nagyobb mértékben a befektetési eszközök piacára vándorol, végül, amikor egy kritikus szintet elér a pénzmennyiség, törvényszerűen beindul az infláció. A jegybankok eleinte nehezen hitték el, hogy ez még egyáltalán bekövetkezhet, de aztán meggyőzték őket az adatok, így kénytelenek voltak megkezdeni a monetáris szigorítást, mégpedig gyorsított ütemben.

Ennek során beindultak a kamatemelési ciklusok, gyorsan beszüntették az úgynevezett eszközvásárlási programokat, melyek során leginkább állampapírokat vásároltak, vagyis

megindult az államadósságok fedezetlenné válása, pénznyomtatás általi finanszírozása.

Ennek beszüntetése, majd a pénz fokozatos visszavonása a piacról elősegíti az infláció mérséklődését, de a hatáshoz idő kell, ugyanakkor a befektetési piacok azonnal megérzik a pénzáramlás változását, így logikus, hogy a kötvények és a kriptodevizák mellett a részvények is zuhanásnak indultak tavaly.

Nincs még vége

Az idei év nem kezdődött rosszul a tőzsdéken, amit az is segített, hogy a legfejlettebb országokban a vártnál kedvezőbb, ám még mindig magas inflációs adatok láttak napvilágot, így a befektetők arra számítanak, hogy enyhülhet a jegybanki szigor. Ugyanakkor a fedezetlen pénzek nem maradhatnak a piacon, hisz bármikor újraéleszthetik az inflációs hatást, így ezek kivonása folytatódik, a tőzsdékre is kevesebb pénz jut.

Michael Wilson, a Morgan Stanley részvénystratégája szerint

idén még egy erős visszaesés várható az amerikai részvényekben, melynek mértéke nagyjából 22 százalék lehet átlagosan a jelenlegi szintekről.

Wilson pontosan előrejelezte a tavalyi esést is a főbb amerikai indexekben, így most véleményét komolyan veszik, de legalábbis elgondolkoznak rajta a befektetők.

Hosszú táv

A szakértő szerint a legfőbb index, az S&P 500 értéke 3000 pontig eshet, miközben most kevéssel 4000 pont alatt tartózkodik: abszolút csúcsa 4800 pont volt. Tisztábban láthatjuk a képet, hogy ha figyelembe vesszük, hogy a 2008-as összeomlás végén 700 pontot sem ért az index, onnan kapaszkodott fel először 1550 pontig, a korábbi örökös csúcsig, majd onnan kitörve következett a háromszorozás, ami páratlan az index történetében. Technikailag az is érthető lenne, ha ezt az 1550 pontos szintet visszatesztelné, erre azonban nem számít senki, már csak azért sem, mert az indexben jelentős arányváltozások történtek azóta.

Az S&P 500 index alakulása 30 éves távon. A mostani visszaesés még alig látszik
Az S&P 500 index alakulása 30 éves távon. A mostani visszaesés még alig látszik
Kép: stooq.com

A 3000 pontos érték azt jelentené, hogy a tetőről számítva közel 40 százalék lenne a visszaesés, ami egy 13 éves óriás emelkedő trend után teljesen normális jelenség. A jegybanki pénzek szűkülésén túl a stratéga azzal magyarázza még a várható csökkenést, hogy a cégeredményekben is jelentős visszaesés lesz még a jelenlegi inflációs környezet hatására, és egy rövid recessziót sem zár ki a következő hónapokban, ami ezt a hatást fokozná.

Fundamentálisan és indokolt esés

Véleménye szerint jelenleg az a kockázati felár, amit a befektetők a részvényekért fizetnek azért, hogy a kockázatmentes (állampapír) hozamhoz képest többet érjenek el a részvénypiacon, túl magas, mivel a cégek idei eredményeire vonatkozó előrejelzések túl optimisták. A Morgan Stanley alapesetben az S&P 500 indexre vetítve átlagosan 195 dolláros részvényenkénti eredményt vár, ami recessziós környezetben 180 dollárig csökkenhet.

Átlagos piaci körülmények között a P/E érték, vagyis a részvényár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel 15 körüli, így 200 dolláros értékhez reális a 3000 pontos érték, ugyanakkor a neves bankház ügyfelei, köztük komolyabb befektetési alapok, egyelőre optimistábbak: magasabb, 210-215 dolláros átlagos eredménnyel számolnak az S&P 500 egészére.

Európa és a BÉT

Ami az európai tőzsdéket illeti, jelentős eltérések lehetnek, hisz már tavaly is jobban teljesítettek a kontinens főbb piacai, mint az amerikaiak: kétségkívül a 13 éves emelkedés mértéke is kisebb volt, ráadásul a tavalyi energiaválság mérséklődni látszik a kontinensen. A hazai tőzsdén a nagyobb forgalmú blue chip részvények árfolyamát pedig döntően a cégek ágazataira kivetett különadók további sorsa határozza meg, hisz ekkora teherrel a nyakukban nehéz nagy részvényesi értéket felmutatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!