Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi évhez képest 87 százalékkal csökkent a csoport adózott eredménye, az első félévben 43 milliárd forint lett, ami első látásra nem jó teljesítmény. Ha viszont az egyedi tételeket kivesszük, és a háború hatásaira képzett céltartalékot levonjuk, hasonló eredményt ért el az OTP, mint tavaly még ebben a súlyos helyzetben is - mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez azt mutatja, mennyire erős a csoport.

A Magyarországon bevezetett extraprofitadó és kamatstop szintén durva eredménycsökkenést okoztak, Bencsik azt reméli, ezek valóban átmeneti intézkedések lesznek. Az extra terhek meglepően nagyok ahhoz képest, hogy az OTP csoportot milyen nagy mértékben érintette a háború is - tette hozzá. Csupán a különadók 67,9 milliárd forintot tettek ki a második negyedévben, és több mint 88 milliárdot az első félévben eddig. 

A működési eredmény 23 százalékkal nőtt, ami jó hír, a kockázati költségek viszont nagy mértékben növekedtek, tavaly az első félévben 18 milliárd, az idén 105 milliárd forintot különített el ezekre a bank. Az első negyedév után jelentős bizonytalanság volt az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, a bizonytalanság megmaradt, de most is számol eredményt a csoport az orosz és ukrán operációk nélkül. Az első féléves eredmény enélkül 92 milliárd forint lett volna, több mint a kétszerese annak, amit a két háborúban részt vevő országgal együtt elért a bank. 

Oroszország és Ukrajna jövője bizonytalan

Oroszországban a második negyedévben már profitot termelt a bank, de a vállalati hitelezést leállították, csak kis összegű rubel hiteleket folyósítanak lakossági ügyfeleknek. Ezzel a profillal profitábilisan tud működni a bank. A betétállomány Oroszországban nőtt, és a bank megítélése is javult az országban. Ugyanakkor az ottani bank jövőjével kapcsolatos felülvizsgálat továbbra is tart, keresik a lehetőséget, hogy értékesítsék a bankot, bár egy ottani elnöki rendelet nemrég megtiltotta a külföldi bankok eladását. 

Ukrajnában sokkal bizonytalanabb a helyzet. A háború alakulása határozza meg, milyen eredményt érhet el ott az OTP a jövőben. A második negyedévet adózás után plusz nullában zárta a csoport, jelenleg az a legnagyobb kihívás, hogy a háborús helyzetben is kiszolgálják az ügyfeleket. 

A többi külföldi leánybankkal elégedettek. A bolgár DSK jól teljesít, a horvát leánybank szintén egyre nyereségesebb. Szerbiában is jól megy az OTP-nek a kihívásokkal teli környezetben. Szlovéniában az eurozóna miatt a kamatmarzs alacsonyabb, ott szeptember végére várja az OTP, hogy lezárhassa a Nova KBM felvásárlásának tranzakcióját.

Romániában organikus növekedésre fókuszál az OTP, emiatt a profitelvárások most háttérbe szorultak. Montenegróban menedzsmenetet cserélt a hitelintézet, amitől sokat várnak. Albániába nemrég lépett be az OTP, dinamikusan fejlődő országról van szó, amely energetikailag önellátó, emiatt sokat várnak tőle. Ellentétben Moldovával, amelyet a válság mélyen érint. 

Nő a hitelezés

A teljesítő hitelek állománya 3 százalékkal nőtt negyedéves és 6 százalékkal éves összevetésben, ha viszont az orosz és ukrán operációt nem számolják, ahol nem volt számottevő kihelyezés, 5 százalékos növekedést mért a bank. A két háborús országban 10-11 százalékkal csökkent a hitelállomány a második negyedévben, az első félévben pedig Ukrajnában 15, Oroszországban 10 százalékkal zsugorodott. Több országban: Bulgáriában, Szlovéniában és Romániában is 10 százalékos növekedést mértek fél év alatt. Jó hír, hogy a betétállomány a hitelállománynál kisebb mértékben nő, emelkedett a korábban alacsony hitel/betét arány. Az OTP-nél arra számítanak, hogy a hitelállomány növekedése a második félévben is megmarad, és elérheti a 10 százalékot.

Az akvizíciók közül az albán Alpha Bank megvásárlásának pénzügyi zárása júliusban megtörtént, a szlovén Nova KBM megvásárlásának lezárása remélhetőleg a harmadik negyedévben megtörténik. 

A piac kedvezően fogadta az OTP friss gyorsjelentését. A bankrészvény árfolyama a csütörtöki nyitás után több mint 2,5 százalékot emelkedett.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!