Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb gyomrost kapott a hétfői kereskedésben a török líra árfolyama a nemzetközi devizapiacokon, s tovább esett az idén már amúgy is sokat szenvedett török deviza árfolyama, történelmi mélypontra.

Az újabb eladási hullámot az amúgy is elmérgesedő török-amerikai viszony közepette érkező hír váltotta ki. Az amerikai kormány ugyanis bejelentette, hogy megvizsgálják az amerikai piaci törökök általi adómentes elérésének szabályozását, a lépés becslések szerint közel 1,7 milliárd dollárnyi török exportot érinthet kedvezőtlenül.

A török jegybank hétfői intézkedésével 2,2 milliárd dollárral növelte ugyan a belföldi bankok számára biztosított dollárlikviditás mértékét, azonban ez a lépés csak átmenetileg hozott megnyugvást a piacokon. A piac addig nem is fog megnyugodni, amíg a jegybank részéről egyértelmű jelzés nem érkezik arra vonatkozóan, hogy addig emeli a kamatokat, ameddig a kedvezőtlen inflációs folyamatok meg nem fordulnak. A befektetőknek ilyen típusú, kemény elkötelezettséget sugalló intézkedésekre lenne szüksége - írta ügyfeleinek a helyzetről Henrik Gullberg, a Nomura stratégája a Bloomberg beszámolója szerint. Hasonlóan nyilatkoztak a Financial Times által megkérdezett elemzők is.

Ankara eddig nem kommentálta a devizapiaci eseményeket, s ez szintén aggasztja a befektetőket. A török jegybank már régen nem tekinthető függetlennek, s a szükséges kamatemelést így várhatóan nem fogja végrehajtani, hiszen Erdogan elnök a múltban már többször is jelezte, hogy a magasabb kamatok esküdt ellenségének tekinti magát.

A devizapiaci kereskedők a pénzügyi hírügynökség beszámolója szerint már azt találgatják, hogy mikor kényszerül az ország tőkekorlátozásokat bevezetni, esetleg az IMF-hez fordulni az összeomlás elkerülése érdekében.

A líra vesszőfutása több tényezőnek is betudható egyszerre.

  • Egyrészt az elmúlt hónapokban amúgy is kedvezőtlen volt a befektetői hangulat a feltörekvő piaci eszközökkel szemben. Egy ilyen helyzetben az eladók könnyen megtalálták Törökországot, tekintve hogy az ország folyó fizetési mérlegének hiánya  az egyik legmagasabb a feltörekvő országok között.
  • Ráadásul a tavalyi robusztus gazdasági növekedést követően felpörgött az infláció, júliusban már a jegybank által kitűzött célérték háromszorosát is elérte.
török líra/amerikai dollár
Kép: stooq.com

Miközben a befektetők már régóta úgy vélik, csak egy határozott kamatemelés vethetne véget a líra vesszőfutásának, a Bloomberg szerint most már a monetáris politikai lépéseknél több kellene ahhoz, hogy megforduljon a hangulat.

A líra mélyrepülése nem csak a fogyasztói hangulatra és költésekre van kedvezőtlen hatással, de komolyan fenyegeti a devizában alaposan eladósodott török vállalatokat is. A jegybank adatai szerint a török cégek devizaadóssága összesítve eléri a 337 milliárd dollárt, szemben 217,3 milliárd dollárnyi eszközükkel. Eközben a kamatköltségek is jelentősen elkezdtek növekedni.

török líra/euró
Kép: stooq.com

Mindenesetre már vannak olyan szakértők, akik szerint a tőkekorlátozások bevezetése már nem tekinthető igazán valószínűtlen forgatókönyvnek Törökországban. A líra megmentéséhez azonban ennél vélhetően többre lenne szükség, vissza kellene térni az ortodoxabb monetáris politikához, helyreállítani a jegybank függetlenségét és végrehajtani egy komolyabb IMF programot - mondta Shamaila Khan, az AllianceBernstein feltörekvő piaci adósságrészelégének vezetője.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!