Nem győzték meg az új csúcsokra futó részvényindexek az amerikai kisbefektetőket, erről tanúskodik szövetségük, az AAII friss hangulati felmérése. Jelenleg a felmérésben résztvevők 54 százaléka gondolja úgy, hogy fél éven belül alacsonyabban állnak majd a részvényárfolyamok a jelenleginél, s mindössze 19 százalékuk tippel arra, hogy folytatódhat az áremelkedés a tőzsdén. Ilyen sok pesszimista utoljára 2010 júliusában volt a kisbefektetők között, s akkor igaza volt annak, aki ezt kontraindikátorként értékelte, hiszen az S&P 500-as index a következő kilenc hónap alatt 30 százalékot emelkedett, ekkor volt egyébként utoljára hasonlóan alacsony szinten az optimisták aránya a felmérésben. Meg kell jegyezni azonban, hogy az amúgy elég hektikus felmérés kontraindikátor jellege akkor szokott igazán működni, ha egy hatalmas esést követően alakul ki a szélsőségesen pesszimista hangulat, vagy egy nagyobb emelkedés tetején válik mindenki optimistává.

AAII hangulat és S&P 500
Kép: Napi Gazdaság

Előfordult már a múltban olyan helyzet is, amikor az AAII felmérése nem kontraindikátorként, hanem vezető mutatóként viselkedett. Ez volt helyzet például 2007. novemberében is, akkor a csúcsra futó S&P 500-as index alig egyhetes korrekción volt túl, s a kisbefektetők mégis a jelenlegihez hasonló pánikhangulatba kerültek. Az akkor helyzetet egy másfél éves medvepiac követte, amelynek során az S&P 500-as index 50 százaléknál is nagyobbat esett, majd a 2009-es mélypont ismét egy befektetői pánikhangulat közepén alakult ki.

Furcsa, hogy eközben a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés pont a másik irányban nyaldossa a szélsőséges értékek határát. Jelenleg 50,5 százalékuk tanácsolja ügyfeleinek az azonnali részvényvásárlás, s mindössze 20,6 százalékuk gondolja úgy, hogy az eladás lenne a bölcsebb döntés. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,45, ami ugyan alacsonyabb az elmúlt hetekben megszokottnál, azonban még mindig elég magas. Itt általában a 3 közeli értékek jelentik az igazi veszélyzónát, ez a lokális piaci tetőkre jellemző érték.

Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése szerint tagjaik nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában 77,2 százalék, ami ugyan magas, de nem veszélyesen. Január végén például még a soha nem látott 104,25 százalékon állt a mutató, ami azt jelezte, hogy a szereplők többsége tőkeáttételes vételi pozíciókban ült az amerikai részvénypiacon. Az azóta csökkenő kitettség azt jelzi, hogy az aktív portfólió menedzserek egy rész az elmúlt időszakot inkább vételi kitettségének csökkentésére használta fel.

Érdemes lesz a következő hetekben nyomon követni a piaci fejleményeket, hiszen így kiderülhet, melyik befektetői tábornak van igaza. Az eséstől rettegő kisbefektetőknek, vagy a nyugodtan optimista profiknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!