Az elmúlt két napban igazán fontos támaszok látszottak elesni az S&P 500-as indexben, ennek ellenére nincs jele annak, hogy a befektetők szélsőségesen pesszimistává kezdenének válni. A tegnapi eséssel az S&P 500-as részvényindex grafikonján elesett az a fej vállak szerű alakzat, amelynek nyakvonala 1397 pont magasságában húzódott, s amelynek csúcsa 1470 pont felett volt található. A támaszszintet a határidős kereskedésben már sokadszor tesztelte az index, s a szint technikai szempontból nem csak a kialakult alakzat miatt volt fontos, de azért is, mert ezzel úgy tűnik, alacsonyabb legális mélypont alakult ki a grafikonon (korábban is voltak alacsonyabb mélypontok, de ez volt az a szint, ahonnan megtámaszkodva korábban új csúcsra tudott emelkedni az index).

Az alakzat célára egyébként 1325 pont magasságába mutat, a július eleji mélypontra. Tegnap a 200 napos mozgóátlag sem volt képes meggátolni az index esését, az a következő napok kérdése lehet, hogy csak egy egyszerű alászúrással van-e dolgunk, vagy tényleg szignifikáns törésről kell-e beszélni (egyelőre nem haladta meg a 10 pontot sem az "alászúrás).

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Ami érdekes, hogy az október közepén megindult korrekció folyamán gyakorlatilag nem változott a befektetők elképzelése a piac várható alakulásával kapcsoltban. A profi tőkepiaci hírlevélírók körében például három hete nem változott a részvényeladást javaslók aránya három hete 27 százalékon áll, a részvényvásárlást tanácsolóké 41 és 43 százalék között ingadozik. Ezzel a felmérés bull/bear aránya 1,57, ami nem mutat egyik irányban sem szélsőséget, azonban várható, hogy ha az S&P 500-as index látogatása a 200 napos mozgóátlag alá tartós lesz, akkor növekedni fog a pesszimizmus. Így lehet esély, hogy hangulati szempontból a következő hetekben olyan szélsőség alakuljon ki (bull/bear arány egy alá csökkenésével) ami már vásárlási lehetőséget jelentene a piacon.

 

Bull/bear arány
Kép: Napi Gazdaság



A VIX index ugyan halványan újabb, magasabb csúcsot épített ki az elmúlt napokban, azonban értéke még egyáltalán nem lőtt ki 20 fölé, igazi pániknak nincs jele a piacon.

VIX index
Kép: Napi Gazdaság


A Chicago Board Options Exchange-en ugyan halványan megindult az eladott eladási opciók aránya a vételi opciókéhoz képest, tegnap már 0,8 felett járt, azonban 10 és 30 napos átlaga még korántsem utal szélsőséges félelemre a befektetők körében.

CBOE put/call arány
Kép: Napi Gazdaság


Az aktív alapkezelők amerikai szövetségének, az NAAIM felmérése szerint tagjai körében a nettó long pozicionáltság az S&P 500-as index irányában 50 százalék közelébe csökkent szerdára, ez elég nagy lemorzsolódás az október elején tapasztalt 80 százalék feletti értékekhez képest. Ilyen alacsonyan utoljára június 20-án járt a long kitettség, enné alacsonyabb értéket idén május közepén, végén lehetett tapasztalni.

A mostani lejtmenetbe tehát egyáltalán nem szélsőségesen optimista hangulatból jutott el a piac, elég sok a pesszimista befektető s nem túl magas a vételi pozíciók aránya is. Ez azt jelentheti, hogy ha tovább folytatódna az árak lemorzsolódása a piacon és ezzel párhuzamosan megindulna a pesszimizmus jelentős növekedése a befektetők körében, akkor hamarosan kedvező vételi ponthoz is érkezhet a piac, ez azonban - legalábbis a hangulati mutatók alapján - még nem jött el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!