Az FTSE-100 1,2, a DAX 1,5, a CAC-40 1,1 százalékot esett, a Stoxx Europe 600 indexe 1,3 százalékos veszteségben zárt. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1,1, a madridi IBEX-35 1,3, az athéni ASE 2,6 százalékot gyengült.

A pénteken megjelent vállalati beszámolók vegyesek voltak, ettől felgyorsult a héten kezdődött stratégiai átértékelés a túlértékeltnek tartott szektorokban, elsősorban a kevés osztalékkal kecsegtető fejlett technológiai részvényeknél. Ráadásul nőtt a feszültség Ukrajna körül is, így a hét végén amúgy is szokásos profitkivétel tömegesen szedte áldozatait a részvénypiacokon.

A márciusban tovább lassult német infláció pénteken megjelent végleges adata ismét figyelmeztette a befektetőket a deflációs kockázatra. Az Európai Központi Bank (ECB) vezetőinek péntek délutáni nyilatkozatai arról, hogy új ösztönző intézkedések "egyértelműen lehetségesek", már későn jöttek, ráadásul hangsúlyozták, hogy ezekkel, ha egyáltalán szükségesek lesznek, legalább júniusig várni kell.

A gyorsuló amerikai termelőiár-inflációról közölt adat átmenetileg erősítette a dollárt, de szintén ártott a részvényeknek, mert ez az irányzat a vártnál esetleg közelebb hozhatja a rekord alacsony amerikai alapkamat emelését. Ugyanebből a megfontolásból most az sem segített, hogy egy friss felmérés szerint ebben a hónapban kilenchavi csúcsra javult a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban.

Közép-európai idő szerint este 7 órakor a Wall Street-i indexek is mind mínuszban jártak: a Dow 0,5, az S&P-500 és a Nasdaq 0,3 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!