Az Institute of International Finance (IIF) adatai szerint nettó számolva 2009 óta első ízben vontak ki tőkét a befektetők ebben a negyedévben a feltörekvő piacokról, s 2008 utolsó negyedéve óta most távozott a legtöbb pénz ezekről.

Az IIF számításai szerint a befektetők a most záruló negyedévben összesen 40 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki ezen országokból, 2008 utolsó negyedévében 105 milliárd dollár volt ez a szám. A 40 milliárdból 19 milliárd dollárnyi részvényeladásokból, s 21 milliárd dollárnyi különböző hiteltermékekből (hitelek, kötvények) származott - írja a Bloomberg. A negyedév során egyetlen olyan sem volt, amikor a befektetők ne nettó eladók lettek volna a feltörekvő országokban.

Az okok egyértelműnek tűnnek, az adatok a kínai gazdaság lassulásáról árulkodnak, a nyersanyagpiacon zuhannak az árak és a Fed egyre közelebb kerül a zéró kamat politika befejezéséhez, amely eddig jelentősen támogatta a keresletet a kockázatosabb eszközök iránt.

Az MSCI Emerging Markets részvényindexe az elmúlt három hónapban 20 százalékot veszített értékéből, s ezzel jó eséllyel négy év óta a legrosszabb negyedévét zárhatja. A helyi devizában kibocsátott feltörekvő piaci államkötvények dollárban számolva átlagosan 6,6 százalékkal estek a Bank of America számításai szerint, ez a legnagyobb csökkenés negyedéves szinten 2011 óta. A feltörekvő piaci devizák többsége leértékelődött, az ezeket követő 20 devizából álló index értéke rekordmélységbe süllyedt.

Komoly reakciók

A piaci reakciók, amiket láttunk igen komolyak voltak, azonban az esés nagy része valószínűleg már megtörtént - mondta a hírügynökségnek Brendan Ahern, a Krane Fund Advisosrs LLC igazgatója. A rossz teljesítmény egyértelműen a beruházások ütemének lassulása, az eső nyersanyagárak és az erős dollár hármasának tudható be - tette hozzá.

A Fed szeptemberi döntése, amellyel egyelőre a kamatok változatlan szinten hagyása mellett döntött, csak átmeneti fellélegzést jelentett ezen piacok számára. A szeptember 21-i héten már újra a kiáramlás volt a jellemző, s az emelés időpontját övező növekvő bizonytalanság csak hozzájárult a piaci volatilitás növekedéséhez az IIF szerint.

Mint a válságok előtt megszokott

A feltörekvő piaci, nem pénzügyi cégek által felvett hitelek állománya a 2004-es 4 ezermilliárd dolláros szintről 2014-re 18 ezer milliárd dollárra nőtt az IMF legutóbbi jelentése szerint. Ez a felfelé tartó trend érthetően növelte a befektetői aggodalmakat, ugyanis a feltörekvő piaci pénzügyi válságokat jellemzően a hitelezés gyors felfutása előzi meg - írták az IMF szakértői.

Az elmúlt 15 év nagy részében a Fed laza monetáris politikája és a robusztus kínai gazdaság együttesen segítették a befektetésre váró dollárok feltörekvő piacokra áramlását. Most, az amerikai monetáris politika szigorítása jelenti a legnagyobb veszélyt a feltörekvő országok vállalati szektora számára - véli az IMF. Ezek az országok most a vállalati szektor rossz teljesítményére, és helyenként vállalati csődökre kell felkészüljenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!