Rekordok dőltek New Yorkban

Jelentősen növekedett és újabb történelmi csúcsot döntött a New York-i tőzsde mindhárom vezető indexe hétfőn napközben, miközben az Apple és a Facebook árfolyamának emelkedése magával húzta a technológiai szektort, az olajárak megugrása pedig az energetikai vállalatokat segítette.
MTI-Eco, 2016. november 21. hétfő, 20:38
Fotó: Reuters

Közép-európai idő szerint este fél nyolc órakor a Dow Jones 18 942,75 ponton állt, 0,40 százalékkal nőtt. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok S&P 500-as mutatója 0,69 százalékkal, 2197,00 pontra, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,76 százalékkal, 5362,09 pontra kúszott fel.

A technológiai szektor almutatója 0,4 százalékkal emelkedett, miután az Apple 1,6 százalékkal, a 6 milliárd dollár értékű sajátrészvény-visszavásárlási programot bejelentő Facebook pedig 3,3 százalékkal drágult.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor közül azonban a nap nyertese az energetikai szegmens, amelynek almutatója 1,8 százalékkal emelkedett, és ezzel 16 havi magasságba ért. A nagy olajipari vállalatok közül a Chevron és az Exxon árfolyama több mint 1,2 százalékkal ugrott meg.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI több mint 4 százalékkal drágult, miután 11 nap óta először gyengült a dollár. Emellett az a remény is segített, hogy a kőolajkitermelő országok képesek lesznek november végi találkozójukon megállapodni a kitermelés visszafogásáról.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj januári szállításra hordónként (159 liter) 48,86 dollárba került, 2 dollárral, 4,27 százalékkal emelkedett az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra hordónként 1 dollár 87 centtel, 4,03 százalékkal, 48,23 dollárra nőtt.

A dollár 0,04 százalékkal gyengült az euróhoz képest, 1,0593 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,08 százalékkal, 1209,65 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK