Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a 2014-es gyorsjelentést bemutató sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy bár a Richter - a tőzsdei bevezetése óta először - az utolsó negyedévet veszteséggel zárta, ez a nem realizált pénzügyi veszteségek tulajdonítható, a realizált tételek alapján a Richter pluszban zárt volna. Az eddig megszokott a nyereség 25 százalékára rúgó osztélék kifizetés, valószínűleg idén is megmarad - emelte ki a vezérigazgató.

Az egész évet tekintve a Richter eredménye forintban 42, euróban 45 százalékkal csökkent. Tavaly a Richter 24,6 milliárdos eredményt ért el. A legfontosabb változás, hogy az orosz piac részesedése a forgalomból 28 százalékról 24 százalékra csökkent, miközben rubelben alig változott az értékesítés volumene.

A gyenge rubel ellenére a bruttó fedezet meghaladta a 60 százalékot. Az értékesítési és marketing költségek aránya 28,7 százalékra csökkent, amelyből 1,2 százalékot a Grünenthal portfólió amortizációja tett ki. Egyébként a Grünenthal termékek árbevétele tavaly elérte az 50 millió eurót, az Esmya értékesítése pedig duplázott, 17 millió euróról 34 millió euróra nőtt.

Az egyedüli gond a rubel és a hrivnya zuhanása

A Richter számára szinte az egyedüli gondot a rubel és a hrivnya zuhanása jelenti, a folyamatok az utolsó negyedévben gyorsultak föl. Az Oroszország elleni szankciók a Richtert nem érintik, az országban növelte a helyi gyártás arányát.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évek akvizíciós és piacfejlesztési döntései helyesnek bizonyultak, az Esmya, a Grünenthal-portfólió és az utóbbi két évben felfutó kínai piac együtt az árbevétel tizedét adja, ezzel lényegében pótolta az orosz, ukrán piac visszaesését (még ha a nyereség ezt nem is tudta pótolni).

Magyarországon forintban változatlan szintet várnak - mondta Bogsch az idei kilátásokról. Oroszországban az alapellátás gyógyszerárai - ami a forgalom felét teszi ki - rubelben be vannak fagyasztva. A termékek másik felénél január elejétől 25 százalékos rubelben számolt áremelést hajtottak végre, ami tizedével mérsékelheti e kör volumenét. Mindezzel az orosz piaci értékesítés a tavalyi 13,7 milliárd rubel után idén 15 milliárd rubelre nőhet.

Bogsch ugyanakkor azt is hozzátette: Oroszországban stabil a politikai rendszer, a gyógyszerfogyasztásban hosszútávú emelkedésre számítanak. A Szovjetúnió szétesése vagy az 1998-as valutaválság idején is nehéz időszakot élt át a vállalat, de akkor is maradt, és most is marad Oroszországban, még ha nem is látják, hogy euróban mikor éri el a 2013-as szintet - emelte ki a vezérigazgató.

Ukrajna más, oitt nem látni az alagút végét, politikailag is redkívül bizonytalan a helyzet. "Nem fogunk kivonulni, de jelenlétünket a minimumra redukáljuk" - mondta Bogsch.

Ukrajnában egyébként a dollárban számolt értékesítés idén 40 százalékkal eshet vissza a hrivnya összeomlása miatt. A vezérigazgató elmondása szeirnt csak olyan vevőnek szállítanak, amelyik a devalvációt képes tovább hárítani.

A többi FÁK országban dollárban 6 százalékos növekedést vár a Richter. Lengyelországban zlotyban 10 százalékos növekedést, Romániában lejben 3 százalékos csökkenést várnak. Az EU régi 15 tagállamában euróban 10 százalékos növekedést, az USA-ban dollárban 30 százalékos csökkenést várható, míg Kínában 10, Latin Amerikában 5 százalékos növekedés jöhet. Ez összesen euróban mínusz 7 százalékot jelent - tette hozzá Bogsch.

A bruttó fedezet- 59, az üzemi eredményhányad 10 százalékra csökken, az értékesítési és marketing költségek aránya 29-30 százalékra nő. A k+f költségek aránya marad 13 százalék. A Richter költségcsökkentö programja idén 10 milliárd forint megtakarítást hoz - mondta a vezérigazgtó.

Fontos döntés jöhet a második negyedévben

Várhatóan a második negedévben dönt az USA-ban az FDA a Cariprazine-ról, ez kedvező esetben mérföldkő lehet a bevételben. A szer újabb indikációkra (úgynevezett negatív tünetegyüttes kezelésére) történő vizsgálatai is fázis III-ban vannak és reményekre jogosítanak fel, továbbá jók az esélyek az európai partner keresésére is.

Az Esmya terápiás kiterjesztésének pozitív hatásai inkább a 2016-os évet érinthetik. Új elem lehet a Richter fogamzásgátló készítményei között az egy hétig ható tapasz - licenc alapján történő - bevezetésére, erre az utolsó negyedévben kerülhet sor.

A Richter nem spekulál

A Napi.hu kérdésére Bogsch Erik elmondta, a Richter mintegy 120 milliárdos pénz és értékpapirállományának nagyobbik fele euróban van, míg az ennél kevesebb, mintegy 60 milliárdos hitelállománya teljes egészében euróban áll fenn. A Richter továbbra sem spekulál, nem köt hedge ügyleteket - mondta Bogsch, aki azt is megjegyezte: a dollárerősödés jól jön idén, a PregLem tartozás 60 millió svájci frankja viszont már nyilván kevésbé jó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!