Rosszul kezdődhet az év Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani az év első kereskedési napján az európai tőzsdék nyitásakor.
MTI, 2017. január 2. hétfő, 08:43
Fotó: Reuters

A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai tőzsdék 0,3 százalék körüli veszteséggel kezdik a kereskedést hétfőn az év első kereskedési napján.

A DAX hét százalékkal erősödött 2016-ban, 0,3 százalékos emelkedéssel az év utolsó kereskedési napján. Az indexben az exportőr cégek teljesítettek a legjobban az euró gyengülésének köszönhetően. A Siemens 35 százalékkal, az Adidas 70 százalékkal, a Linde 20 százalékkal erősödött tavaly. A gyengülő részvényeket az autóipari és a banki papírok vezették. A Commerzbank 23 százalék, a Deutsche Bank 23 százalék, a Volkswagen 4 százalék, a BMW 5 százalék veszteséggel zárta az évet.

Az FTSE-100 rekordértéken fejezte be az elmúlt évet. Az év utolsó napján 0,3 százalékkal emelkedett, az év folyamán pedig 14,4 százalékkal.

A párizsi CAC-40 index az év utolsó napján 0,5 százalékkal emelkedett, az egész évben pedig 4,7 százalékkal.

Az amerikai indexek gyengültek az év utolsó három kereskedési napján: a legutolsó napot DJIA-30 0,3 százalék, az S&P-500 index 0,5 százalék, a Nasdaq Composite 0,9 százalék veszteséggel fejezte be.

A DJIA index éves eredménye 13,4 százalék emelkedés, az S&P-500 9,5 százalékkal, a Nasdaq Composite 7,5 százalékkal erősödött. Az indexek a nyereség túlnyomó részét az év második felében halmozták fel, részben a tőzsdei cégek javuló eredményének, a gazdasági növekedés erősödésének, valamint az olajár emelkedésének köszönhetően. Az erősödés a novemberi elnökválasztás után újabb lendületet vett a gazdaságösztönző költségvetési politika reményében.

Ázsiában vegyes eredményeket értek el tavaly a főbb piacok. A Nikkei index éves eredménye 0,4 százalék nyereség, a Hang Seng index szintén 0,4 százalékkal erősödött, Szöulban a Kospi index 3,3 százalékkal emelkedett, a sanghaji Composite index pedig 12,3 százalékkal gyengült.

A 2017-es év első tőzsdei kereskedési napján rendkívül gyenge forgalom mellett vegyes eredménnyel indítottak az ázsiai piacok. A Nikkei index Tokióban 0,16 százalék veszteséggel zárt, a Kospi index Szöulban pedig 0,01 százalék veszteséggel. A Hang Seng index Hongkongban 0,96 százalékkal erősödött, a sanghaji Composite index pedig 0,24 százalékkal emelkedett.

Az olajárak 2009 óta a legnagyobb éves emelkedést érték el tavaly az OPEC termeléscsökkentő megállapodásának köszönhetően. 2009-ben a WTI 78 százalékkal, a Brent 71 százalékkal emelkedett. Tavaly pedig az amerikai WTI nyersolaj ára 45 százalékkal hordónként 54 dollárra, a Brent nyersolaj pedig 52 százalékkal 57 dollárra emelkedett.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj hordónként 56,74 dolláron állt a globális kereskedelemben, a WTI pedig 53,90 dolláron.

Az arany ára nyolc és fél százalékkal emelkedett 2016-ban. A határidős jegyzés legközelebbi kontraktusa hétfőn reggel unciánként 1152,00 dolláron állt.

Az euró az év folyamán 3,3 százalékkal gyengült a dollárral szemben. 2017 első kereskedési napján európai idő szerint reggel fél nyolckor az eurót 1,0512 dolláron jegyezték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK