Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazpromba, a Rosznyeftybe és a Lukoilba történő befektetéseket hajtott végre a szaúdi Kingdom Holding azután, hogy kitört az orosz-ukrán háború, és a nyugati országok sorra szankciókat vezettek be Vlagyimir Putyin elnök országával szemben, többek között korlátozva a befektetéseket Oroszországban. A Kingdom Holding valószínűleg alulértékelt eszközöket keresett – írja a CNN.

Szaúd-Arábia és más Öböl-menti államok eddig megpróbálták fenntartani az általuk semlegesnek mondott álláspontot az ukrajnai háborúval kapcsolatban, frusztrálva ezzel egyes nyugati tisztviselőket, akik az invázió miatt igyekeztek elszigetelni Oroszországot. A Kingdom Holding februárban 1,37 milliárd riál (143,54 milliárd forint), illetve 196 millió riál (20,45 milliárd forint) értékben fektetett be a Gazprom és a Roseneft globális letéti jegyeibe.

A cég emellett 410 millió riál (42,9 milliárd forint) értékben fektetett be a Lukoil amerikai letéti jegyeibe február és március között – derült ki a vasárnap benyújtott adatokból, amelyek a közelmúltbeli befektetések hosszas közzétételének részét képezik.

Mindig is kereste a kockázatos befektetéseket

A Kingdom Holding, amely 16,9 százalékban a Mohammed bin Szalmán trónörökös által elnökölt szaúd-arábiai szuverén vagyonalap tulajdonában van, korábban nem hozta nyilvánosságra befektetései részleteit. Az alapot vezető al-Valíd Bin Talal herceg nemzetközi hírnévre tett szert, miután az 1990-es években nagy sikerrel fogadott a Citigroupra, és az Apple egyik korai befektetője volt. A herceg emellett több százmillió dollárt keresett olyan cégekbe való befektetéssel, mint az Uber és a Twitter.

Al-Valíd befektetési stílusa olyan új lehetőségekre összpontosított, amelyek jövedelmezőek lehetnek, de kockázatot hordoznak, valamint alulértékelt eszközöket keresett – mondta júniusban egy, a királyság üzleti ügyeit ismerő forrás a CNN-nek.

Szaúd-Arábia és Oroszország vezeti az OPEC+ csoportot, amely 2017-ben alakult szövetség a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szövetséges termelők között.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!