Emelte egész évre vonatkozó értékesítési és profitvárakozásait Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi lánca a Tesco, miután az első félévben közel 17 százalékkal több értékesítést és nyereséget könyvelhettek el. A munkaügyi- és a koronavírushoz köthető ellátási nehézségek ellenére a Tesco erős félévi teljesítményének köszönhetően február óta már 1,7 milliárd fonttal csökkentette nettó adósságát - írja a Reuters.

A  vállalat egyébként a 2021- és 2022-re is 2,6 milliárd font profitot prognosztizált, a tavalyi és az azelőtt elért 2,3 milliárd fontos eredmények után. A lap kiemeli, a brit áruház emellett részvény-visszavásárlásba kezd, így csak 2022 októberéig 500 millió fontnyi (211,125 milliárd forint) részvényt vásárolnak meg.

A Tesco, amely 27 százalékos részesedéssel rendelkezik a brit élelmiszerpiacon, az első félévben 1,3 milliárd font (550 milliárd forint) korrigált üzemi nyereséget ért el, amely jóval meghaladta az elemzők várakozásait - írja a Reuters.

Erős hat hónapot zártunk. Értékesítésünk és a nyereségünk is a várakozásokat meghaladóan nőtt, ezzel felülmúltuk a piac többi szereplőét

- reagált Ken Murphy, a vállalat vezérigazgatója.

Elemzők szerint a Tesco nemcsak a webshopjuknak, hanem a "Clubcard" - árakkal is nagyon népszerű lett, hiszen a hűségprogramnak köszönhetően olyan alacsonyan tudják kínálni termékeiket, mint német diszkont társai, mint például az Aldi. Még annak ellenére is, hogy az ellátási lánc megszakadása miatt az élelmiszerárak akár 5 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban - tette hozzá a Tesco elnöke, John Allan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!