A Wilmar International nevű mezőgazdasági cég több mint 500 millió dollár értékű cukrot vásárolt meg, amikor a múlt héten lejárt az ICE tőzsdén kötött határidős ügylete. A Wilmart 1991-ben alapították, az elmúlt 15 évben pedig Ázsia vezető mezőgazdasági cégévé nőtte ki magát. Főprofilja az olajpálma-termesztés, az étolaj-finomítás, de kereskedik olajos magvakkal, sőt, speciális zsírok és biodízelek gyártásával is.

Az elmúlt két évben viszont a cukorpiacon is aktivizálta magát, mi sem mutatja ezt jobban, hogy tavaly a világ készleteinek 8 százaléka ment át a cégen, az elmúlt két évben pedig 2 milliárd dollár (520 milliárd forint) értékben kötött határidős ügyleteket cukorra. Szokatlan, hogy a határidős vásárlásait megtartotta a lejáratig, így ténylegesen megvásárolva a mögöttes terméket, vagyis a cukrot. Ami meglehetősen szokatlan viselkedés a cukorpiacon - írja a Portfolio a Quartz amerikai portál alapján.

A Wilmar eddig sokat nyert a stratégiáján: például 2015-ben, amikor túlkínálat volt a piacon és a cukor ára több éves mélypontra esett, felvásárolta a túlkínálat jelentős részét. Egy évvel később, amikor a cukor árfolyama a duplájára emelkedett, a Wilmar eladta a készleteit, ezzel 24 százalékot rontva az árfolyamon. Ezt tetézte még, hogy India is elárasztotta a piacot 2016 elején.

A szingapúri cég egyre jobban terjeszkedni akar a cukorpiacon. A Wilmar még 2010-ben vásárolta fel 1,54 milliárd dollárért (477,5 milliárd forintért) a CSR ausztrál cukor divízióját, tavaly pedig már az üzletágból 125 millió dolláros nyeresége volt. Sőt, egyre inkább nyit a világ legnagyobb cukortermelői és finomítói felé, javítja a kapcsolatait például Indonéziával, Marokkóval, Indiával és Brazíliával - olvasható a portálon.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!