Az IHS vezető közgazdászai összegyűjtötték azt a 10 legfontosabb témát, amely jövőre meghatározhatja a világgazdasági folyamatok alakulását.


1.Erős Amerika

Ezek közül az első és legfontosabb az amerikai gazdaság erőssége. Szerintük az Egyesült Államok gazdasága jövőre is meghaladja növekedésében a többi vezető gazdaságot, elsősorban a belső kereslettől vezérelve, amelyet a növekvő fogyasztói kiadások fűthetnek.

A fogyasztói kiadások  - amelyek a GDP 70 százalékáért felelősek - növekedését alátámasztó tényezők dinamikája nagyon pozitív marad, ide értve a munkaerő piacot, a háztartások javuló finanszírozási helyzetét és az alacsony gázárakat. Az amerikai gazdaság jövőre az IHS szerint 2,5 és 3 százalék közötti mértékben bővülhet.

2. Szenvedő eurózóna

Az eurózóna szenvedése folytatódhat jövőre is, s a régió munkaerő piaca is gyenge marad. Azonban az alacsony olajárak, a gyengébb euróárfolyam, az államadósságokkal kapcsolatos aggodalmak enyhülése és az alkalmazkodó monetáris politika segíthet.
Ezek eredményeként az eurózónában az IHS a növekedés enyhe gyorsulására számít, az idei 0,8 százalék után 2015-ben 1,5 százalékos lehet az eurózóna GDP növekedése.

3.Japán kikapaszkodik a recesszióból

Az elmúlt hat évben immár negyedik recessziós időszakát átélő japán gazdaságban pozitív fordulatot várnak a cég szakértői 2015-ben. A Bank of Japan monetáris lazítása és a további kormányzati ösztönzőcsomagok, megtámogatva az alacsony energiaárakkal ismét a pozitív tartományba lökhetik a szigetország GDP-jének változását.

4. Kína változatlanul lassul

A további monetáris és fiskális ösztönzők viszont már nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy meggátolják a kínai gazdaság növekedésének 6,5 százalékosra csökkenését jövőre - írják az IHS szakértői. Hozzáteszik, ez ugyan a kínai mértékkel mérve alacsony értéknek tekinthető, azért a vezető gazdaságok szemszögéből még mindig irigylésre méltó teljesítmény.

5. Vegyes a kép a feltörekvő piacokon

A feltörekvő országok gazdaságainak többsége az alacsonyabb olajáraknak, a növekvő globális likviditásnak és az európai és amerikai gazdaság gyorsulásának köszönhetően jövőre nagyobb növekedést produkálhat majd. Ezt leginkább a feltörekvő piaci kategóriába sorolt európai országokra, a közel-keleti térségre, Latin-Amerikára, és Észak-Afrikára lesz igaz.

Az orosz gazdaság viszont szenvedni fog, a nyugati szankciók, az alacsony-olajárak és a tőkekiáramlás hárma szorításában.

6. Csökkenő nyersanyagárak

Az olajárak 40 százalékkal csökkentek nyár óta a csökkenő globális kereslet és az erős kínálati oldal hatására. A keresleti oldalon Kína lesz kulcsfontosságú - mondják az IHS elemzői - s a várhatóan tovább csökkenő globális kereslet tovább csökkenő olajárakat eredményezhet. Előrejelzésük szerint a nyersanyagárak 2015-ben átlagosan további 10 százalékkal eshetnek vissza.

7. Fenyeget a dezinfláció

A dezinflációs erők a legerősebben a fejlett gazdaságokban fejtik ki hatásukat, ahogy a csökkenő nyersanyagárak párosulnak a gyenge növekedéssel. Igazi kivételt a feltörekvő országok jelentenek majd, például Oroszország, sok helyen a nemzeti devizák csökkenő árfolyama megugrást fog okozni az inflációban.


8. A Fed lép először

A Federal Reserve, a Bank of England, a Bank of Canada egyaránt jövőre kezdenek el kamatot emelni - vélik az IHS szakemberei. Ennek időpontját sorrendben júniusra, augusztusra és októberre teszik.

Ezzel szemben az ECB, a Bank of Japan és a kínai jegybank várhatóan vagy tovább csökkentik az irányadó kamatokat, vagy további likviditásbővítő intézkedéseket tesznek eszközvásárlások, vagy más eszközök formájában.

9. A dollár marad a király

Az amerikai dollár véleményük szerint tovább erősödhet az amerikai gazdaság növekedésének gyorsulása és a Fed kamatemelések együttes hatására.

Eközben az ECB és a Bank of Japan további monetáris ösztönzői hatására az euró és a jen tovább gyengülhet. Az euró/dollár keresztárfolyam szerintük 2015 őszére 1,15-1,2 csökkenhet, míg a dollár/jen árfolyam a 120-125-ös sávban fog ingadozni.

10. Enyhülnek a lefelé mutató kockázatok

Az elmúlt években a globális gazdaság talpra állását a válságból számos csapás hátráltatta - jegyzik meg az IHS szakértői. Ilyen volt az államadósságok magas aránya, a privát szektor eladósodottsága, amelyek szükséges leépítése lassította a növekedést. Azonban a növekedést gátló tényezők várhatóan enyhülnek jövőre, főként az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, s ez is okozhatja ezen gazdaságok relatíve jobb várható teljesítményét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!