Jól záródhat a hét a tőzsdéken

Pozitív kezdésre lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
Dzindzisz Sztefan, 2018. november 30. péntek, 08:08
Fotó: Shutterstock

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti tőzsde 0,3 százalék, a párizsi 0,4 százalék nyereséggel kezdi a pénteki kereskedést, a londoni pedig százalékban alig kimutatható pozitív tendenciával nyithat.

A pénteki kereskedésben már a G20-ak hétvégi Buenos Aires-i csúcstalálkozójára irányul a befektetők figyelme, amitől megoldásokat várnak a tőzsdéket az utóbbi időkben megterhelő világkereskedelmi ellentétekre. Némi bizakodásra adott okot Donald Trump elnök kijelentése arról, hogy az Egyesült Államok és Kína "nagyon közel áll valamiféle megoldáshoz". Az olasz költségvetés ügyében ugyanakkor az EU jelezte szándékát a túlzottdeficit-eljárás megindítására. Az olasz részvények ezért a figyelem középpontjába kerülhetnek pénteken - írja az MTI.

A délelőtt folyamán jelennek meg az EU novemberi inflációs és októberi munkanélküliségi adatai, amelyek befolyással lehetnek az árfolyamok alakulására. (A NATO beszólt az oroszoknak: ezt nagyon nem kéne!)

A csütörtöki kereskedést a kezdésnél valamivel kisebb nyereséggel, néhány esetben pedig csekély veszteséggel fejezték be a főbb európai értékpapírpiacok. A frankfurti DAX index 0,01 százalékkal, a madridi IBEX-35 pedig 0,04 százalékkal csökkent, az összes többi tőzsde nyereséggel zárt. London 0,49 százalékkal, Párizs 0,46 százalékkal zárt magasabban, Milánóban 0,23 százalékkal erősödött a tőzsdeindex. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,24 és 0,20 százalékkal erősödtek csütörtökön, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,19 százalékkal.

Az olajár tovább erősödött, a csütörtökön elért két és fél százalék nyerség felett pénteken az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 0,42 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 60,16 dolláron, a WTI pedig 0,21 százalékkal 51,56 dollárra emelkedett.

Az euró árfolyama 1,1393 dolláron változatlanul állt péntek reggel, az arany ára 0,03 százalékkal unciánként 1230,00 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK