Ázsia elesett, csúnya nap jöhet Európában is

Veszteséges kezdésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon a szerdai pozitív zárás után. A csütörtöki globális kereskedést az ázsiai tőzsdék már nagy gyengüléssel indították.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 20. csütörtök, 08:26
Fotó: AFP

A határidős jegyzések alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi nagy, másfél százalékot is meghaladó árfolyamcsökkenéssel kezdhetik a csütörtöki kereskedést. Az európai tőzsdék nyereséggel fejezték be ugyan a szerdai kereskedést, de az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntését követően nagy veszteségbe fordultak az egyébként pozitív tendenciával kezdő amerikai tőzsdék. Zárásra másfél-két százalékkal csökkentek a mértékadó indexek.

A Fed szerdán, a piaci várakozásokkal összhangban, megemelte ugyan 25 bázisponttal az irányadó kamatsávot, egyértelmű jelzést tett ugyanakkor arra, hogy a korábbihoz képest mérsékli a monetáris szigorítás tervezett ütemét: jövőre ezért három helyett sokkal valószínűbb, hogy csak két alkalommal emel kamatot. Visszafogta egyúttal a Fed az amerikai gazdaság növekedési ütemére és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzését is.

Szerdán a londoni FTSE-100 index 0,98 százalékkal erősödött, Frankfurtban 0,24 százalék nyereséget ért el a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,49 százalékkal emelkedett. Madridban 0,78 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex, Milánó pedig 1,59 százalék nyereséget ért el.

Az olajár csütörtökön, az értékpapír-piaci fejleményeket követve, ismét lefelé vette az irányt a szerdai pozitív korrekció után. A WTI 2,12 százalékkal, hordónként 47,15 dollárra, a Brent pedig 1,50 százalékkal, 56,36 dollárra csökkent az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a globális kereskedésben. A szerdai pozitív korrekció előtt kedden a Brent ára 5,6 százalékkal, 14 havi mélypontra, a WTI ára pedig 7,3 százalékkal, 2017 augusztusa óta a legalacsonyabbra esett a világpiaci túlkínálat veszélye és a globális gazdasági növekedés lassulásának kilátása miatt. Mindkét olajtípus ára 30 százalékot mérséklődött az októberi, idei legmagasabb szintről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK