Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék hétfőn, a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát erősen visszavetette az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódása - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. május 13. hétfő, 18:57
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató 0,50 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,52 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,22 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,35 százalékkal, Madridban pedig 0,78 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,21 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,10 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,20 százalékkal csökkent.

Múlt héten pénteken megállapodás nélkül ért véget az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások tizenegyedik fordulója Washingtonban, és életbe léptek a 25 százalékra megemelt pótvámok évi 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre. Válaszul Kína június elsejétől ugyancsak megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját.

Európában a nap vesztesei a kereskedelmi hírekre különösen érzékenyen reagáló ágazatok voltak, így az autóipari cégek és a bányavállalatok. Az autógyártók és beszállítóik árfolyamának alakulását tükröző alindex 2,7 százalékkal csökkent.

A bankszektor almutatója 1,6 százalékkal csökkent. A legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank árfolyama 2 százalékkal, az UBS svájci banké pedig 2,1 százalékkal csökkent, mert megfeneklettek tárgyalásaik a vagyonkezelési üzletáguk egyesítéséről amiatt, hogy nem tudtak megegyezni abban, melyikük tartja ellenőrzés alatt az új, egyesített vállalatot.

A Thyssenkrupp német iparvállalat árfolyama pedig több mint 8 százalékkal esett arra a hírre, hogy európai acélgyártó egysége mégsem olvad össze a Tata indiai acélvállalattal.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,32 százalékos, az S&P 500-as index 2,35 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 3,19 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,27 százalékos pluszban, 70,81 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 0,02 százalékos nyereségben, 61,67 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,86 százalékkal 1298,50 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1235 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,01 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK