A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,04 százalék és 0,10 százalék emelkedést mutatott az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,09 százalékkal emelkedett.
Londonban 0,60 százalék veszteséget mutatott az európai kereskedési idő végén a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban a DAX index 0,33 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 pedig Párizsban 0,18 százalékkal csökkent. Madridban 0,56 százalék, Milánóban 0,52 százalék indexemelkedéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

A befektetői figyelem a makrogazdasági mutatók mellett az esedékes negyedéves tőzsdei eredmény beszámolókra irányult. Makrogazdaság téren kedvezőtlen adatokkal szolgált a szerdai tőzsdenap, a vállalati eredmények azonban bőven adtak okot bizakodásra.

Az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) háromhavi mélypontra, 51,5 pontra süllyedt az előző havi 52,2 pontról. Elemzők minimális romlást, 52,1 pontot vártak.

A makrogazdasági adatokkal összhangban a nyersanyagipari ágazatban csökkentek az árfolyamok, a vállalati beszámolók nyomán pedig az autóiparban emelkedtek. A nyersanyagipari ágazati mutató közel másfél százalékkal csökkent, az autóipari több mint másfél százalékkal emelkedett.

Az olajár emelkedett kissé szerdán. Az európai kereskedési idő végén a WTI 0,25 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 56,91 dolláron, a Brent ára 0,49 százalékkal 64,14 dollárra emelkedett. A szerdai olajár-emelkedést az amerikai készletek múlt heti nem várt mértékű csökkenése, valamint az olajellátási útvonalak biztonságát veszélyeztető közel-keleti feszültség emelte meg.

Az euró kéthavi mélypontra gyengült szerdán a dollárral szemben, részben az euróövezet várakozáson aluli júliusi BMI-mutatója, részben az EKB csütörtöki ülésétől várt mennyiségi monetáris lazítás miatt. Az arany árát viszont a dollárkamat várható csökkentése emelte meg.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1142 dolláron, az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1423,75 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!