Egyelőre nem úgy tűnik, hogy vége akarna szakadni az amerikai részvénypiac sikerszériájának, annak ellenére, hogy beköszöntöttek a befektetők által állítólag rettegett őszi hónapok, amelyek híre messze rosszabb annál, mint amilyen hozamot hosszútávon biztosítottak a tőzsdeéken. Bár szeptemberben az S&P 500-as részvényindex csúcsához képest egy jó 5 százalékos esést sikerült összehozzon, azonban a piac helyzete technikai oldalról egyelőre korántsem annyira csúnya, mint amennyire ezt az elmúlt másfél év meneteléséhez szokott kommentárok szeretnék elhitetni.

Az amerikai részvényindex a technikai szempontból semmi érdemlegeset nem csinált, csak egy kisebb korrekciót a másfél év tartó felfelé trendben, amelynek során az index értéke duplájára nőtt. Az indexben trendfordulóról akkor lehetne beszélni, ha a csúcsok és mélypontok emelkedő sorozata megtört volna, ez pedig egészen addig nem következik be, amíg az index június 18-i, 4164 pontos mélypontja alatt nem zár szignifikánsan, márpedig ehhez a mostani értékekről nézve további, legalább 4,6 százalékos esésre lenne szükség.

Kép: Napi.hu, Lovas-Romváry András

Ezt a támasz szintet erősíti a 4125 pont környékén található 200 napos mozgóátlag, amely ezúttal nem azért fontos, mert ez a legáltalánosabban követett hosszabb távú mutató családjából, hanem azért, mert hossza most nagyjából passzol a 18 hónapja tartó emelkedő trend lekövetéséhez (nevezetes ahhoz, hogy egy trend irányáról általában elemszámának fele hosszúságú mozgóátlaga adja a legjobb képet).

A piac belső szerkezetét mutató indikátorokban sem látszik igazán aggodalomra okot adó fejlemény. Az S&P 500-as index advance/decline mutatója a szeptemberi csúcson új csúcsot csinált, így nincs olyan divergencia, ami az emelkedés valós kifulladására utalna. A befektetői hangulat pedig olyan mértékben ugrott vissza a nyári szélsőségesen magas értékekről, hogy az arra, utal, eléggé tartanak a befektetők egy további eséstől ahhoz, hogy ha jönne, akkor ne legyen már igazán heves. Az Investors Intelligence bull/bear mutatója most már csak 2,1-en áll a nyár végi 4-es értékek után, ami azt mutatja, a kirobbanóan optimista légkört egy teljesen átlagos hangulat váltotta fel. Ugyanezt mutatja az amerikai Aktív Befektetői Alapkezelők Szövetségének felmérése is (NAAIM) tagjaik átlagos long kitettsége az index irányába mostanra 55 százalékra csökkent, míg nyár végé ez az érték még 90 százalék feletti volt.

Ezek alapján a szeptemberben megindult esés egyelőre csak korrekciónak tekinthető a nagy felfelé menetben, nem ért el olyan mértéket, ami arra utalna, hogy lefelé tartó trend alakult ki az amerikai részvénypiacon. Azonban a mostani értékekhez képest technikai szempontból még egy jó közel 5 százalékos esés simán belefér a trendbe, s akkor sem változik meg ez a helyzet.

Októberben mindenesetre nem árt felkészülni a nagyobb hullámvasútra a részvénypiacon. Mint arra Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője a Marketwatch-on megjelent elemzésében felhívta a figyelmet, az október hónaphoz köthető befektetői nagy hiedelmek közül elég kevés igaz. Október ugyanis nem az a hónap, amelyben a legtöbb ciklikus trendváltás történt a tőzsdén (ez szeptember), se nem az, amely szerint ebben a hónapban érne véget a tőzsdék szezonálisan gyengébb fél éve (Halloween indikátor), hacsak ez nem az elnöki ciklus harmadik évében történik. Ami viszont statisztikailag tényleg elmondható az év 10. hónapjáról, az az, hogy az amerikai részvényindexek napi hozamának szórása jóval magasabb ebben a hónapban az átlagosnál, sőt ebben a hónapban a legmagasabb. Ez alapján ha másra nem is, de egy hullámvasútra nem árt felkészülni a tőzsdéken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!