A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai indexek 0,7 százalék körüli emelkedése várható a kereskedés kezdetén az előző napi nagy veszteségek korrekciójaként.

Szerdán az európai indexek egy heti nyereséget megsemmisítő veszteséggel zártak az inflációs aggodalmak miatt világszerte megindult eladási hullám közepette. Az inflációs adatok legutóbbi adalékaként a fogyasztói árak nagy-britanniai emelkedésének mértéke áprilisban megduplázódott és 1,5 százalékon 1 éves csúcsot, az euróövezetben pedig 1,6 százalékon 2 éves csúcsot ért el. A legnagyobb esésnek az energiaipari részvények voltak kitéve szerdán az olaj árának közel 5,0 százalékos csökkenését követve.

A páneurópai indexek, az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 indexek 1,5 százalékkal csökkentek szerdán, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,7 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban 1,19 százalékkal esett vissza az FTSE-100 index egy héttel korábbi szintre. A frankfurti DAX index 1,77 százalékkal csökkent egy heti, a párizsi CAC-40 index pedig 1,43 százalékkal két heti mélypontra. Egy heti mélyponton végzett a milánói és a madridi tőzsde is 1,58 és 1,23 százalékos csökkenéssel.

Veszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdeindexek is. A szerdai már sorban a harmadik veszteséges zárás volt az amerikai tőzsdéken. Az áprilisi kamatdöntő ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve alapján az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő monetáris politikai ülésén már kész mérlegelni azt, hogy hogyan és milyen ütemezéssel vezesse ki a gazdasági aktivitás ösztönzésére életbe léptetett monetáris intézkedéseket a fokozódó inflációs nyomás kezelése érdekében.

Az olajár stabilizálódott csütörtökön az előző napi nagy veszteségek után. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a nemzetközi kereskedelemben 0,15 százalékkal állt magasabban a Brent nyersolaj ára hordónként 66,76 dolláron, a WTI ára pedig 0,27 százalékkal ment fel 63,52 dollárra.

Az inflációs aggodalmak az arany árát is emelkedéshez segítették. Az arany ára négy havi csúcsnál jár. Az európai piaci nyitás előtt két órával az arany spot ára 0,38 százalékkal állt magasabban unciánként 1876,68 dolláron.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,2182 dolláron.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!