Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,20 százalékkal, 465,38 pontra, történelmi csúcsra emelkedett.

A nap nyertese az olaj- és gázipari szektor, amelynek alindexe 2,3 százalékkal ugrott meg a BP brit olajtársaság vártnál jobb eredményeket tartalmazó gyorsjelentésének köszönhetően. Az utazásokat és szabadidős tevékenységet kínáló vállalatok alindexe viszont 2,6 százalékkal esett, mert a befektetőket aggasztja, hogy növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban és Kínában is.

A londoni FTSE-100 mutató 0,34 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,72 százalékos, a madridi IBEX-35 0,16 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,02 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,09 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést kedden. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,28 százalékkal kúszott feljebb, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,03 százalékkal emelkedett.

Az európai nagyvállalatok közül a BP, a Standard Chartered, a BMW és a Société Générale is kedden tette közzé negyedéves beszámolóját. A vártnál erősebb gyorsjelentés hatására a BP árfolyama 5,64 százalékos, a Standard Chartered brit multinacionális banki és pénzügyi szolgáltató társaság 0,98 százalékos, a Société Générale francia pénzügyi szolgáltató pedig 6,37 százalékos pluszban zárta a napot.

A BMW német autógyártó 5,04 százalékos mínuszban, míg a Stellantis, az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobilies és a francia PSA egyesülésével létrejött autóipari konszern 4,23 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A BMW árfolyamát lefelé húzta, hogy az autógyártó arra figyelmeztetett, a globális chiphiány és a nyersanyagok drágulása csökkenti második féléves nyereségét. A Stellantis viszont javította a haszonkulcsára vonatkozó éves előrejelzést az első félév erős teljesítményének alapján.

A kínai szigor elérte Európát is

A technológiai vállalatoknak nem tett jót, hogy a kínai hatóságok célkeresztjébe kerültek a videójátékok gyártói. A Prosus holland vállalat, a Tencent kínai technológiai óriásvállalat egyik résztulajdonosa, 6,9 százalékos mínuszban zárt, míg az Ubisoft számítógépes és videójátékokat kiadó és fejlesztő francia cég árfolyama 5 százalékkal, az Embracer Group svéd videójáték-fejlesztő és -kiadóé 3,7 százalékkal esett.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,33 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,16 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,31 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Este fél hat körül az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,85 százalékos mínuszban, 72,27 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 1,14 százalékos veszteségben, 70,45 dolláron forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,20 százalékkal, 1809,71 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,46 százalékkal, 1813,90 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Csökkent a bitcoin árfolyama is

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1860 dollárt adtak, 0,06 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Csökken a bitcoinnak, a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizájának árfolyama is. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 38 287,10 dolláron, 3,88 százalékos mínuszban állt kedd este fél hatkor. Az elmúlt 24 órában a minimumot 37 751,25 dolláron, a maximumot pedig 39 988,27 dolláron érte el az index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!