Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 3-4 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 70 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 30 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A befektetőket megijesztette, hogy a koronavírus új, jóval fertőzőbb mutációja viharos sebességgel terjed Angliában, ami miatt a brit kormány karanténba zárta Londont és az ország délkeleti részét. A világ számos országa függesztette fel a légi közlekedést a szigetországgal, és rendelt el jóval szigorúbb tesztelési, illetve karantén szabályokat.

Szakértők nyugalomra intettek, jelezve, hogy minden bizonnyal hatásosak az új vírusvariáns ellen is a Covid-19 betegség megelőzését szolgáló védőoltások. A hangulaton az sem sokat javított, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása az Európai Bizottság engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett védőoltás forgalomba hozatalát.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben erősen csökkentek az indexek kedden a koronavírus új változata miatt aggodalmakra. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 1,14 százalékos mínuszban, 638,30 ponton állt.

Tokióban 1,04 százalékos, Sydney-ben 1,05 százalékos, Szöulban pedig 1,62 százalékos mínuszban zárt az irányadó index. Sanghaj 1,84 százalékos, Sencsen 1,40 százalékos, Hongkongban pedig 1,10 százalékos veszteségben állt a Hang Seng a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a túlkínálat, illetve a gyenge kereslet miatti aggodalmakra.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,34 százalékos mínuszban, 49,72 dolláron, míg a WTI 2,50 százalékos veszteségben, 46,77 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,38 százalékkal, 1868,91 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,20 százalékkal, 1879,00 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

Hétfőn erős mínuszokban zártak a nyugat-európai tőzsdeindexek. London 1,73 százalékos, Frankfurt 2,82 százalékos, Párizs 2,43 százalékos, Milánó 2,57 százalékos, Madrid pedig 3,08 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 2,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,38 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,74 százalékkal esett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,12 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as mutató 0,39 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,10 százalékos mínuszban zárt hétfőn. A határidős indexek mérsékelt csökkenést valószínűsítenek a keddi nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!