Mérsékelt emelkedéssel zárt Nyugat-Európa

Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn. A befektetőket megnyugtatták azok a kínai ígéretek, hogy újabb intézkedéseket tesznek a koronavírus által okozott járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. február 17. hétfő, 19:18
Fotó: Getty Images

A londoni FTSE-100 mutató 0,33 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,27 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,02 százalékkal, Madridban pedig 0,66 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,34 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,31 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,32 százalékkal nőtt.

A nap nyertese az autóipari szektor, amelynek almutatója 1,2 százalékkal nőtt. A technológiai vállalatok alindex viszont 0,3 százalékkal csökkent.

A Faurecia francia autóalkatrész-beszállító 6,53 százalékos pluszban zárta a kereskedést, miután gyorsjelentésében az egész éves nyereség és bevétel növekedéséről adott számot, ámde arra figyelmeztetett, hogy a piaci feltételek kemények lesznek idén.

Az UBI Banca, az ötödik legnagyobb olasz bank 5,5 százalékkal drágult annak nyomán, hogy nyilvánosságra hozta a nyereségesség javítását célzó, hároméves átalakítási tervét. A bank 2022-ig 10 százalékos létszámleépítést hajt végre, azaz 2030 munkavállalót bocsát el, valamint 175 bankfiókot zár be.

A Tullow Oil brit olajipari vállalat árfolyama közel 3 százalékkal esett, mert sikertelenül zárultak a kutatások Peru offshore olajmezőin.

A világ vezető tőzsdéin emelkedtek az irányadó indexek hétfőn, miután a kínai jegybank 100 milliárd jüan értékben friss pénzt pumpált a pénzpiacokra nyíltpiaci műveletek révén. Emellett irányadó kamatát 10 bázisponttal, 3,15 százalékra szállította le. A döntések célja az volt, hogy megvédje a gazdaságot a járvány kedvezőtlen hatásaitól.

A New York-i tőzsde hétfőn zárva tartott az elnökök napja néven ismert szövetségi ünnep alkalmából.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik.

Hétfő este háromnegyed hat körül a legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,10 százalékos nyereségben, 57,38 dolláron, míg a WTI 0,13 százalékos pluszban, 52,39 dolláron forgott.

Egy euróért 1,0835 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK