A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX csekély, néhány pontos csökkenéssel kezdi a kereskedést, a londoni és a párizsi tőzsdék pedig 0,10-0,15 százalék gyengüléssel nyitnak.

A tőzsdei árfolyamokat kedden befolyásolhatja az Eurostat első becslése a második negyedévi euróövezeti gazdasági növekedésről, a munkanélküliség júniusi, valamint az infláció júliusi alakulásáról - írta az MTI.

QP | Quality Placement

Hétfőn veszteséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok, a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,30 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,38 százalékkal alacsonyabban fejezte be a kereskedést.

Londonban 0,01 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,48 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,37 százalékkal gyengült. Madridban 0,14 százalékkal, Milánóban 0,06 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex.

Hétfőn az európai tőzsdeindexeket elsősorban negyedéves vállalati eredmény beszámolók gyengítették. A Heineken részvénye például hat és fél százalékkal gyengült várakozások alatti eredményének hatására. A nap leggyengébben szereplő papírjai a nyersanyagipari és a fejlett technológiai ágazatokból kerültek ki.

Az olajár a piaci túlkínálat jeleire csökkent kedden. Az OPEC olajtermelése júliusban az idei legmagasabb szintet érte el. Júliusban az OPEC az előző havinál napi 70 ezer hordóval többet, 32,64 millió hordó olajat termelt.

A Brent nyersolaj ára kedden 0,44 százalékkal hordónként 75,22 dollárra, a WTI ára 0,46 százalékkal 69,81 dollárra csökkent. A Brent 6,2 százalékos, 2016 júliusa óta a legnagyobb áreséssel fejezi be az idei júliust, a WTI pedig 5,9 százalékot veszített árából júliusban, ami 2017 márciusa óta a legnagyobb havi vesztesége.

Az eurót 0,09 százalékkal jegyezték erősebben 1,1717 dolláron, az arany ára 0,07 százalékkal unciánként 1220,50 dollárra csökkent.

Fotó: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!