Az elmúlt két hétben végzett felmérés szerint a német DAX és a francia CAC 40 blue chip indexek 2022 közepére soha nem látott csúcsokat érhetnek el, és a hétfői záró értékükhöz képest mintegy 8 százalékkal, illetve 6 százalékkal emelkedhetnek - írja a Reuters a felmérése alapján.

A páneurópai STOXX 600 7 százalékkal erősödik majd a várakozások szerint, és júliusra elérheti az 500 pontot, ami 10 ponttal meghaladná a november 17-én elért történelmi csúcsot.

Bár az európai részvényindexek átlagolva 3,7 százalékot zuhantak pénteken, amikor az új, omikron nevű koronavírusváltozat hatásaival kapcsolatos félelmek eladási hullámot váltottak ki, az év elejéhez képest még mindig mintegy 17 százalékos pluszban állnak. Az idei erős teljesítmény mögött a nyereségek erőteljes visszapattanása áll a 2020-as zárlat okozta recesszió után.

A legfrissebb Refinitiv I/B/E/S adatok szerint a harmadik negyedévben a nyereségszintek 58,8 százalékkal ugrottak meg, miután az első két negyedévben 96,4 százalékkal és 152,6 százalékkal emelkedtek.

"Arra számítunk, hogy a nyereség lesz a globális részvénypiac fő hajtóereje, és ez igaz az eurózónára is" - mondta Philipp Lisibach, a Credit Suisse vezető globális stratégája. A 2021-es kétszámjegyű hozamokkal szemben 2022-ben magas egyszámjegyű részvényhozamot várt.

Az Európában újraéledő világjárvány és az Ausztriában és máshol bejelentett új szociális korlátozások azonban bizonytalanságot hoztak a piacokra. Az euróövezet gazdasági hangulata novemberben romlott, a fogyasztók a koronavírus negyedik hulláma miatti aggodalmai miatt, míg a német üzleti morál novemberben már az ötödik egymást követő hónapban romlott, mivel a feldolgozóipart sújtották az ellátási nehézségek.

"Az ellenszél Európában hirtelen erősödik az energiaárak növekedésével, a fertőzésszámok emelkedésével és a szállítások késésével. Ez rövid távon bizonytalanságot okoz, de a helyzetnek a jövő év felé haladva enyhülnie kell" - mondta Tomas Hildebrandt, a helsinki Evli Bank vezető portfóliómenedzsere.

A legtöbb elemző továbbra is pozitívan tekint a jövőre, de néhányan borús évet jósolnak a részvények számára. Stephane Ekolo, a Tradition brókercég stratégája úgy látja, hogy a STOXX 600 a gazdasági növekedés lassulásával 2022 végére mintegy 30 pontot veszít és 430 pontra eshet.

"Úgy vélem, hogy a vállalati eredmények valószínűleg romlanak az elkövetkező hat hónapban ... a folyamatos ellátási lánc zavarok, a fellendülés elhalványulása, a korlátozások potenciális kockázata és az emelkedő reálkamatlábak miatt" - véli Ekolo.

A megkérdezettek által említett kockázatok között szerepelt az infláció megugrása, amely arra kényszerítené az Európai Központi Bankot, hogy felgyorsítsa a monetáris ösztönzők csökkentését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!