A DJIA-30 index 0,67 százalék, az S&P-500 index 0,59 százalék, a Nasdaq Composite index 0,56 százalék emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést.  Pénteken az indexek vegyesen zártak, az elmúlt hetet veszteséggel fejezték be.

A fellendülésbe vetett bizalom elsősorban a korlátozások hátrányait leginkább megszenvedő utazási és üdülési ágazatok papírjainak kedvezett. A hétfői nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a Royal Caribbean Cruises és Carnival Corp üdülőhajó üzemeltető vállalatok részvényei három és öt százalékkal emelkedtek, a légitársaságok részvényei pedig másfél és három százalék közötti erősödést értek el.

Harmadával emelkedett az Alexion Pharmaceuticals gyógyszeripari vállalat részvényének árfolyama - négy és fél éves csúcsra -, miután az AstraZeneca bejelentette 39 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Az AstraZeneca részvénye hat százalékkal gyengült.

A vírusellenes oltásból terjesztőként profitáló csomagszállító vállalatok, a FedEx és az UPS részvények két százalékkal erősödtek az MTI összefoglalója szerint.

Az olajár emelkedett hétfőn, részben a gazdasági élénkülés, ezzel párhuzamosan az olajkereslet növekedése reményében, részben pedig egy olajtankert egy szaúdi kikötőben ért állítólagos támadás miatt. Az olajár emelkedését támogatta a dollár árfolyamának csökkenése is.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 1,22 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 47,14 dolláron, a Brent ára pedig 1,06 százalékkal 50,50 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,40 százalékkal jegyzik erősebben 1,2160 dolláron. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár-index 0,50 százalékkal áll gyengébben 90,47 ponton, két és fél éve a legalacsonyabban.

Az arany spot ára 0,37 százalékkal unciánként 1832,77 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!