A londoni FTSE 100 index 0,97 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,44 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,22 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,13 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,69 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,00 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,96 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,15 százalékkal esett.

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó újabb szigorú korlátozások, a politikai bizonytalanságok és a Kínában újra fellángoló járvány megfordította a pozitív hangulatot, amely azután alakult ki, hogy Joe Biden csütörtök este ismertette 1900 milliárd dollár értékű csomagtervét.

Ha elfogadja a kongresszus, szeptemberig hosszabbítják meg a március közepéig futó szövetségi munkanélküliségi segélyek fizetését, illetve a nélkülöző amerikaiak 1400 dollárt kapnak készpénzben. Egyes elemzői vélemények szerint azonban félő, hogy adóemelésre lesz szükség a masszív gazdaságösztönző program végrehajtásához - írta az MTI.

Európán belül Olaszországban belpolitikai vihar alakult ki, miután Matteo Renzi volt kormányfő még szerdán kiléptette pártját Giuseppe Conte koalíciós kormányából, amely így elveszítette szenátusi többségét. Conte ellenáll a lemondását sürgető felszólításoknak, és megpróbál új kormányt alakítani.

A Mark Rutte kormányfő vezette holland koalíciós kormány viszont pénteken lemondott a hónapok óta nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Németországban pénteken megkezdődött a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos kongresszusa, amelyen a hivatalos napirend szerint megválasztják a CDU új elnökét, aki egyben ősztől Angela Merkel utóda lehet a kancellári székben. A napirend ellenére azonban aligha valószínű, hogy már szombaton döntés születik a pártelnöki, illetve a kancellárjelölti tisztség betöltéséről.

A legnagyobb európai vállalatok közül a nap vesztese a Siemens német ipari konglomerátum, amelynek árfolyama 6,3 százalékkal esett arra a hírre, hogy amerikai riválisa, a General Electric beperelte az Egyesült Államokban arra hivatkozva, hogy egyik leányvállalata ellopott kereskedelmi titkokat használt fel egy szerződés megszerzéséhez.

A Carrefour francia kiskereskedelmi lánc újabb 2,9 százalékot veszített értékéből, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett átvételi ajánlat ellen.

Az Aveva brit szoftvergyártó viszont majdnem 7 százalékkal drágult a kedvező gyorsjelentés közzététele után.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,46 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,30 százalékos mínuszban, 55,12 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 2,22 százalékos veszteségben, 52,38 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,97 százalékkal, 1828,51 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 1,53 százalékkal, 1823,10 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2098 dollárt adtak, 0,48 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyama napi minimumán, 1,2083 dolláron ötheti mélyponton is járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!