Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 63 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 148 ponttal, a párizsi CAC-40 index 60 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 220 ponttal eshet a nyitásban.

A globális piacokat továbbra is erősen aggasztja az inflációs nyomások erősödése. A befektetők attól tartanak, hogy a jegybankokat kamatemelésre kényszerítheti a gazdaságok újranyitását és fellendülését kísérő erős áremelkedés - írta az MTI.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán hozza nyilvánosságra legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A befektetők megpróbálnak fogódzókat keresni a dokumentumban annak eldöntésére, hogy a Fed mikor kezdheti el fontolgatni masszív eszközvásárlási programjának kivezetését, amely a kamatemelést megelőző lépés lehet.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben szinte kivétel nélkül csökkentek a vezető indexek szerdán. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel negyed kilenckor 0,34 százalékos mínuszban, 683,15 ponton állt.

Tokióban 1,28 százalékos, Sydneyben pedig 1,90 százalékos mínuszban zárt az irányadó tőzsdemutató. Sanghaj 0,69 százalékos mínuszban, Sencsen viszont 0,45 százalékos pluszban állt zárás előtt szűk egy órával. Hongkongban és Szöulban szerdán zárva tartanak a tőzsdék.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,05 százalékos mínuszban, 67,99 dolláron, a WTI pedig 1,10 százalékos veszteségben, 64,78 dolláron forgott negyed kilenckor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,15 százalékkal, 1871,20 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,07 százalékkal, 1869,40 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Kedden vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek.

London 0,02 százalékos, Madrid 0,31 százalékos, Milánó pedig 0,07 százalékos pluszban, míg Frankfurt 0,07 százalékos, Párizs pedig 0,22 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,13 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,04 százalékkal esett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,78 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,85 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,56 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,4 százalék körüli mérsékelt csökkenést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!