Pénteken az európai indexek veszteséggel zártak. A német infláció közel harmincéves szintre emelkedett novemberben, a brit GDP a vártnál kevésbé emelkedett októberben. A hetet azonban közel három százalékos, március óta a legnagyobb nyerességgel fejezték be az európai indexek, köszönhetően a hét első napjaiban bekövetkezett emelkedésnek.

 

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,25 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,22 százalékkal végzett alacsonyabban pénteken.

Londonban 0,40 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,10 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,24 százalékkal gyengült. Milánóban 0,36 százalékos, Madridban 0,47 százalékos indexcsökkenéssel zárt pénteken a tőzsde.

A héten jegybanki monetáris politikai döntések befolyásolhatják az árfolyamok alakulását a világ tőzsdéin. Ülést tart a Fed, az EKB, a Bank of England, a Bank of Japan monetáris tanácsa. Beszerzésimenedzser-indexek jelennek majd meg az Egyesült Államok, az euróövezet, Nagy-Britannia és Japán decemberi gazdasági teljesítményének felméréséhez. Amerikai és kínai kiskereskedelmi forgalmi és ipari termelési adatok, brit inflációs és foglalkoztatási adatok, az euróövezeti ipari termelés alakulása alapján tájékozódhatnak a tőzsdei befektetők - írta az MTI.

Az olajár emelkedett hétfőn, köszönhetően az új vírusvariáns gazdasági növekedést fékező hatása miatt a kereslet esetleges csökkenésével szembeni aggodalmak enyhülésének. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent ára 1,58 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 76,34 dolláron, a WTI ára pedig 1,51 százalékkal emelkedett 72,75 dollárra.

Az arany ára az inflációval szembeni értékőrző szerepének köszönhetően emelkedik. Novemberben 6,8 százalékra, 1982 óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az Egyesült Államokban. Az euróövezetben novemberben az adatgyűjtés 1997-es kezdete óta a legmagasabb, 4,9 százalékos inflációt regisztráltak.

Az arany spot ára 0,14 százalékkal áll magasabban unciánként 1785,17 dolláron, az eurót 0,21 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1287 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!