Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,90 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 1,10 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,73 százalékos csökkenést jelzett az MTI szerint.

Az előző napi negatív zárást követően a mutatók továbbra is csökkentek, miután újra fellángoltak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat övező befektetői aggodalmak annak hírére, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtöki közlése szerint Washington mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre 10 százalékos pótvámot vet ki szeptember elsejétől.

Az is rontotta a piaci hangulatot és fokozta a gazdasági növekedés alakulásával kapcsolatos befektetői aggályokat, hogy júliusban lassult a foglalkoztatás növekedési üteme az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken publikált jelentése szerint.

A hét utolsó kereskedési napján az ingatlanszektor kivételével mínuszban álltak az ágazati mutatók. A technológiai és a kommunikációs szolgáltatási vállalatok, valamint az energiaszektor ágazati mutatója jelentős mínuszban állt, emellett a pénzügyi és az egészségügyi ágazat indexe is nagy veszteséget mutatott.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatóját és a Standard & Poor's 500-as indexet lefelé húzta a nap egyik legnagyobb vesztesének bizonyuló NetApp részvényének 21 százalék körüli árfolyamesése, miután az adattároló estközöket gyártó vállalat negyedéves és jövő évi előrejelzése csalódást okozott a befektetők számára.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára az előző napi nagy zuhanás után felfelé korrigált. Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 1 dollár 82 cent (3,37 százalék) plusszal, 55,77 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 1 dollár 70 centes (2,81 százalék) emelkedéssel, 62,20 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára 1,73 százalékkal, 24,85 dollárral 1457,25 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1110 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1098 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!