Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglepetéssel zárulhat az első negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon a JP Morgan részvénystratégái szerint, s ez a kedvező globális gazdasági folyamatokkal és a részvény-visszavásárlásokkal párosulva új, történelmi csúcsokra hajthatja az év hátralévő részében az S&P 500-as részvényindexet - tudósított a CNBC.com. A befektetési bank szakértői megerősítették korábbi előrejelzésüket, amely szerint az index idén átlépheti a 3000 pontos határt. Ez már nincs messze, tekintve, hogy tegnapelőtt 2930 pont felett zárt. A nagy befektetési bankok év végi előrejelzéseinek értéke az indexre 2750 és 3200 pont között szóródnak.

A stratégák úgy vélik, hogy a befektetői várakozások túlságosan is pesszimisták jelenleg a cégek első negyedéves eredményeire vonatkozóan. A piaci konszenzus jelenleg arról szól, hogy a vezető index kosarában szereplő cégek átlagos nyeresége csökkent az év első három, hónapjában. A JP Morgannél ezzel szemben azt várják, hogy a vártnál átlagosan 4-5 százalékkal jobb eredményt hoznak majd a cégek, s profitjuk átlagosan 2-3 százalékkal emelkedhetett az első három hónapban. A bevételek növekedésének mértéket 5 százalék körülire teszik, ami egészséges keresletre utal. Az év hátralévő részében arra számítanak, hogy az olyan időszakos kedvezőtlen tényezők, amelyek negatív irányba befolyásolták a cégek profitmarzsait, lassan elmúlnak, s ez újabb lendületet adhat a profitok növekedésének.

Az árfolyamok emelkedését támogathatja, hogy a kedvező hírek ellenére a befektetők pozicionáltsága és hangulata meglehetősen mérsékelt maradt a részvények irányába (Nouriel Roubini néhány napja pont ennek ellenkezőjére figyelmeztetett). A növekvő nyereség egy részét ugyan várhatóan beruházásokra költik a cégek, a nagyobbik hányada azonban változatlanul a részvény-visszavásárlásokra fordítódik.

A tavalyi rekordév után a JP Morgan szerint idén még nagyobb összegben költhetnek erre a célra az amerikai vállalatok. Becsléseik szerint idén soha nem látott értékben, 850 milliárd dollárért vehetnek saját részvényeikből az amerikai vállalatok, csak ez önmagában 2 százalékkal emelheti majd az S&P 500-as index átlagos egy részvényre jutó nyereségét. Idén eddig 213 milliárd dollár értékben jelentettek be ilyen akciót, ez rekordnak számít. A sort a technológiai vállalatok vezetik eddig 46 milliárd dollár értékű bejelentett vásárlással, az iparvállalatoknál ez az összeg eddig 40 milliárd dollárt tett ki.

Ezen felül folyamatban van további 700 milliárd dollár értékű visszavásárlás engedélyeztetése. Ehhez képest a cégek összesített készpénzállománya eléri az 1500 milliárd dollárt. Ráadásul a visszavásárlásokat egyre kisebb arányban finanszírozzák hitelből, s egyre inkább a megtermelt cash-flow biztosítja hozzá a hátteret. Míg 2017-ben a sajátrészvény-vásárlások 34 százalékát, idén már csak 14 százalékát fogják hitelből finanszírozni a cégek.

Az első negyedéves jelentési szezon hátralévő részében úgy vélik, kevesebb negatív hír érkezik majd a kereskedelmi háborúról. Bár a vámtarifák és a kereskedelmi korlátozások változatlanul kedvezőtlenül hatnak a vállalatok profitréseire, a cégek ezt elkezdték ellensúlyozni azzal, hogy árat emelnek, ahol megtehetik. Ezen kívül egyes termékek esetében a gyártást helyezik át olyan régióba, amely nem érintett a kedvezőtlen tarifaváltozások által. Ha megszületik egy kereskedelmi megállapodás, akkor megindulhat egy pozitív bejelentési hullám, s a cégek sorra közölhetik, hogy a vártnál jobb eredményeket fognak majd elérni - állítják a bank elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!