A koronavírus-járvány a gyógyszergyártókat, így a Richtert is elérte, de a negatív következmények átvészelésében sokat segítettek a hagyományos értékek, a bizalomra és együttműködésre épülő szervezeti kultúra, az erős pénzügyi pozíciók, a diverzifikált vevőkör és a vertikálisan integrált üzleti modell - kezdte az idei eredmények ismertetését Orbán Gábor. A Richter számára a járványban versenyelőnyt jelentettek az országon belüli a gyártóegységek, s noha a beszerzési lánc zavartalanságához szükség volt jelentős intézkedésekre, az átmeneti nyersanyaghiány nem akadályozta a termelést.

A vezérigazgató úgy vélte, figyelmemmel kell lenni a szektorra hosszabb távon hatást gyakorló tényezőkre, ide tartozik a csökkenő vásárlóerő, a generikus termékekre nehezedő, növekvő árnyomás és az innovatív készítmények törzskönyvezésének korlátozása. Lassulnak a klinikai vizsgálatok, bebizonyosodott az ellátási lánc sérülékenysége, ami felveti a gyártás európai áttelepítését. Az orvoslátogatások elmaradása befolyásolja a  termékek bevezetését.

A konszolidált árbevétel növekedésében jelentős szerepet játszott a gyógyszergyártási szegmens, a bruttó fedezeti hányad 57,8 százalékra, az üzemi eredményhányad 17,8 százalékra emelkedett. Az üzleti tevékenység eredménye 25,2 milliárd forint, az adózott eredmény 29 milliárd forint volt az első negyedévben. Az üzemi eredmény 8,5 milliárddal nőtt összességében. Az egy részvényre jutó nyereség 156 forint volt az első három hónapban, az előző évi 118 forint után.

Az első három hónap fontosabb eseményeiről szólva Orbán Gábor úgy értékelte, minden stratégiai területen előreléptek. Egy megállapodás nyomán megnyílt az út a cariprazine dél-koreai majdani forgalmazása előtt. A nőgyógyászati portfólióban az EMA befogadta a kombinált fogamzásgátló törzskönyvezési kérelmét, emellett kizárólagos licencmegállapodást kötöttek egy méhmióma, endometriózis kezelésére szolgáló kombinált készítmény forgalmazására az Európa, FÁK, Latin-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland területén.

Az Esmya EU-s forgalmazását felfüggesztették egy PRAC vizsgálat következtében, várják a végeleges döntést, de ez mindenképpen hatást gyakorol az idei árbevételre - mondta Orbán Gábor.

Termékvásárlási megállapodást kötöttek a bioszimiláris tocilizumabra, a reumatoid artritisz kezelésére alkalmas gyógyszer a Covid-19 kezelésében is hatásos lehet, ennek kimondásához klinikai vizsgálatokra van szükség. Az INOVIO-val kötött megállapodás a Covid-19 elleni DNS-alapú oltóanyag nagyvolumenű gyártására szól. A Richter több területen, konzorciális együttműködésben kutatja a betegség lehetséges terápiáit, a munkában állami intézmények is részt vesznek. Szeptemberben akár 1000 fős klinikai vizsgálat indulhat Covid-19 betegek részvételével - tette hozzá Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke.

Árfolyamhatás nélkül is két számjegyű növekedés

Az első negyedévi számok kapcsán Orbán Gábor kiemelte, a nagykereskedelmi árbevétel alacsonyabb tempójú növekedésének hátterében a tavaly év végi felfutás áll. A gyógyszergyártás árbevételének 20 százalékos növekedésében jelentős az árfolyamhatás szerepe, de anélkül is két számjegyű a növekedés. A stratégiai pillérek szerinti csoportosításban a cariprazine és a nőgyógyászati termékek árbevétele 50 százalék fölötti, és szépen haladtak előre a bioszimiláris csoportban is.

A növekedés régiós megoszlást illetően elmondta, a FÁK-országok árbevétele stabil, Magyarországon kismértékben csökkent, az EU többi országában nőttek az árbevételek. A kiemelt régiók együttesen lefedik több mint a felét az árbevételnek, s forintban kifejezve minden területen tudtak növekedni, Nyugat-Európában és Oroszországban jelentősen. Amerikában segített a  jogdíjbevétel növekedése és a hatóanyagértékesítés magasabb árbevétele, a nyugat-európai piacon az orális fogamzásgátlók, a Bemfoa és Terrosa emelkedő bevétele. Az orvos-beteg kapcsolatok járvány miatti megszűnése miatt azonban a Bemfolánál ez a trend nem tartható. A kelet-európai térségben megjelenő felvásárlási hullám is az erősödést fokozta.

A vírus és az olajár sújtotta orosz piacon gyengült a vásárlóerő, emellett az árcsökkentő hatások és a Cavinton támogatásának a megszűnése negatív hatást gyakorolt az árbevételre, s Kínában sem látnak pozitív tendenciákat.

Jelentősen nőttek a kutatás-fejlesztési ráfordítások, erre idén az árbevétel 11 százalékát tervezik fordítani, a költségeket kisebb mértékben generikus, nagyobb mértékben a másik három stratégiai pillér mentén allokálták, - originális kutatások, beleértve a cariprazine-t, nőgyógyászat és bioszimiláris kutatások -  nagyjából egyenlően.

Módosított várakozás

Az idei várakozásokról a vezérigazgató elmondta, az első negyedévi árbevételt kedvezően befolyásoló tényezők nem mindegyike lesz tartós, ezért az év eleji, csoportszintű 5 százalékos növekedési prognózist 3 százalékra módosítják. A bruttó fedezetet 56 százalékra, az üzemi eredményhányadot 14,5 százalékra várják, szemben a februári 12,5 százalékos előrejelzéssel.

A nagykereskedelmi tevékenységben stagnálást, a gyógyszergyártás szegmensben 4 százalékos növekedést várnak. Erős, 20 százalékos bővülést hozhat az amerikai piac, 3 százalékos növekedést az orosz piac, míg Nyugat-Európában 3 százalékos csökkenést valószínűsítenek az Esmya és a Bemfola visszaesése miatt.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben papírok árfolyama 20 forinttal, 0,30 százalékkal 6725 forintra emelkedett, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7140 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!